Vorig jaar voor 13 miljoen euro aan namaakgoederen in beslag genomen

© BELGAONTHESPOT

Bij controles in 2018 zijn in ons land meer dan 200.000 namaakgoederen in beslag genomen ter waarde van meer dan 13 miljoen euro. Dat heeft vicepremier en minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) dinsdag bekendgemaakt.

Speelgoed (inclusief spelconsoles en computergames) is goed voor een kwart van de inbeslaggenomen goederen. Ook kledij en accessoires maken 20 procent uit van de inbeslagnames.

Bijna 200 verkopers en leveranciers werden doorverwezen naar het parket en meer dan 1.000 webshops met namaakartikelen werden offline gehaald.

De Cel Namaak binnen de FOD Economie schreef in 2018 47 waarschuwingen uit en er werden 203 processen-verbaal opgemaakt. In tien van die gevallen kwam het tot een minnelijke schikking.

“Bijna alles kan tot in het detail gekopieerd worden. De tijd dat we konden lachen met schrijffouten of knullige logo’s is voorbij. Maar deze producten blijven minderwaardig en gevaarlijk”, aldus Peeters. “Niet alleen omdat ze sneller kapot gaan, maar ze kunnen ook de gezondheid van de consument aantasten. Denk maar aan namaakparfums, die irriterend zijn voor de huid of namaakschoenen die leiden tot voetletsels.”

Opvallend: het aantal inbeslaggenomen goederen lag in 2018 veel lager dan in 2017 (432.000), maar de waarde van de inbeslaggenomen goederen lag met 13,2 miljoen euro dan weer hoger dan een jaar eerder (7,7 miljoen euro). “Dat heeft te maken met het groot aantal in beslag genomen speelgoedartikelen in 2017”, zegt Peeters nog. “Die zijn vaak minder duur.” Ter vergelijking: in 2017 was 80 procent van de inbeslaggenomen goederen speelgoed. In 2018 dus een kwart.

De Cel Namaak werd in 2007 opgericht. Sindsdien werd er voor meer dan 110 miljoen euro namaakartikelen van de markt gehaald. De totaalwaarde aan namaak op de markt is nog steeds een veelvoud daarvan.

© BELGAONTHESPOT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen