Videospeler inladen...

Socialistische vakbond verwerpt loonakkoord, regering overlegt morgen met bonden en werkgevers

De socialistische vakbond heeft het loonakkoord verworpen. Eerder vandaag hadden de christelijke en de liberale vakbond wél ingestemd. Nu het akkoord is verworpen, is er grote onduidelijkheid wat er gaat gebeuren. De bal ligt in het kamp van de regering. Die gaat morgen met de vakbonden en de werkgevers aan tafel zitten om verder te overleggen.

De socialistische vakbond ABVV heeft het loonakkoord verworpen, 56% stemde tegen. De negatieve uitslag van de stemming bij het ABVV komt niet helemaal onverwacht, de voorbije dagen was er bij heel wat centrales al tegenstand. Zo verwierp de grootste afdeling, de Algemene Centrale, vorige week al het akkoord.  

"We hebben het vooral moeilijk met de beperkte loonsverhoging van 1,1%", zegt algemeen secretaris Miranda Ulens. Of er acties zullen komen is nog niet duidelijk. Daarover gaat de socialistische vakbond zich nog beraden.

Ook bij andere vakbonden weinig enthousiasme

Eerder vandaag stemde bij de christelijke vakbond ACV 65% voor het loonakkoord. Bij de liberale vakbond ACLVB was dat 75,5%. Eerder keurden de werkgevers ook al het ontwerp goed.

Het verschil tussen het loon van een schoonmaakster en de grootverdieners is te groot.

Christel Bekaert, christelijke vakbond ACV

Maar ook bij die liberale en christelijke vakbond was er ondanks de ruime goedkeuring  weinig enthousiasme. Ook hier lag de loonsopslag van 1,1% aan de basis van de ontevredenheid. "Beter iets dan niets, maar als je ziet wat een schoonmaakster verdient. En dan naar de grootverdieners ... Dat verschil is te groot", zegt Christel Bekaert van de christelijke vakbond ACV.

Toch verdedigt vakbondsvoorzitter Marc Leemans het akkoord. "Er is 720 miljoen voorzien voor mensen die een uitkering krijgen, bijvoorbeeld zieken en gepensioneerden. Dat is zeer positief voor die mensen. Beter 7 vogels in de hand dan 10 in de lucht."

Wat gebeurt er nu?

Aan het ontwerp van loonakkoord gingen moeizame onderhandelingen vooraf. Uiteindelijk bereikten vakbonden en werkgevers eind februari een akkoord. Daarover heeft de achterban zich nu uitgesproken.

Als één van de sociale partners het loonakkoord verwerpt, zoals nu het geval is, bestaat het loonakkoord in theorie niet meer. Normaal gezien is dan de regering aan zet. In 2015 was dat ook al het geval. Toen nam de regering het ontwerp van loonakkoord over.

Maar dat ligt vandaag moeilijk. Er is een minderheidsregering in lopende zaken. Bovendien zijn er binnen enkele maanden verkiezingen. Het is daarom niet meteen duidelijk hoe het verder moet. Morgen gaat de regering wel al aan tafel zitten met de bonden en de werkgevers.

Ik betreur dat de socialistische vakbond het akkoord heeft afgewezen.

Vicepremier Kris Peeters, CD&V

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) betreurt dat de socialistische vakbond het akkoord heeft afgewezen. Hij wil zo snel mogelijk de groep van 10 opnieuw samenroepen, dat is het overlegorgaan waar vakbonden en werkgevers samen zitten om te onderhandelen. "We moeten kijken hoe we met de 8 partners die het akkoord wél hebben goedgekeurd, kunnen verder werken."

Wat staat in het akkoord?

In het akkoord staat onder meer dat de lonen in de privésector volgend jaar met maximaal 1,1 procent bovenop de index mogen stijgen. De minimumlonen gaan omhoog met 10 cent per uur en ook de uitkeringen en pensioenen stijgen.  

Ook werden afspraken gemaakt over het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen. Zo blijft dat SWT dit jaar nog mogelijk vanaf 58 jaar voor werknemers van bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Chris De Nijs in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen