Direct naar artikelinhoud
Ruimtevaart

NASA blaast eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling af door verkeerde maat ruimtepakken

Christina Koch (links) zal het ruimtepak dragen dat haar collega Anne McClain op deze foto nog aanheeft.Beeld EPA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de allereerste “all-female” ruimtewandeling geannuleerd. De reden? De ruimtepakken hadden niet de juiste maat.

Anne McClain en Christina Koch zouden normaal gezien vrijdag lithium-ionbatterijen installeren in het internationaal ruimtestation ISS. Dat zou een primeur zijn: tot nog toe werden ruimtewandelingen steeds uitgevoerd door volledig mannelijke of gemengde teams. Vrijdag zou de eerste keer zijn dat twee vrouwen een spacewalk doen. Zou, want het plan is inmiddels afgeblazen, meldt de BBC.

En dat om een opmerkelijke reden. Er is volgens de NASA immers slechts één medium ruimtepak beschikbaar, en laat dat nu net de maat zijn die beide vrouwen het best past. Koch zal daarom de ruimtewandeling doen samen met haar mannelijke collega Nick Hague. “Omdat er slechts één medium pak kan worden klaargemaakt tegen vrijdag, zal mevrouw Koch dat dragen”, klinkt het in een mededeling.

McClain, die zowel in medium en large ruimtepakken heeft getraind, besefte na een ruimtewandeling vorige vrijdag dat de medium haar veel beter paste.

NASA heeft twee van die medium pakken in het ISS, maar één daarvan moet nog worden geconfigureerd voor een ruimtewandeling. Dat zou uren werk hebben gekost om het op tijd klaar te krijgen voor vrijdag. Daarom besliste de NASA dat het eenvoudiger en veiliger is om de astronauten te wisselen.

Twitter bericht wordt geladen...

De ruimtepakken in het ISS bestaan uit verschillende onderdelen, en worden telkens zo samengesteld dat ze het best bij het lichaam van de astronaut in kwestie aansluiten. “We doen ons best om te anticiperen op de maten van de pakken die elke astronaut nodig heeft, gebaseerd op de pakken die ze tijdens hun training op de grond dragen. In sommige gevallen trainen de astronauten in pakken van verschillende maten”, zei NASA-woordvoerder Brandi Dean aan AFP. “Maar soms kan die ideale maat veranderen wanneer astronauten in de ruimte zijn, door de veranderingen die gewichtloosheid heeft op hun lichaam.”