Educatief project moet jongeren nepnieuws helpen ontmaskeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

VRT NWS, Mediawijs, Arteveldehogeschool en IMEC lanceren een nieuw project dat jongeren nepnieuws leert ontmaskeren in de klas. Het project kadert binnen de EDUbox van VRT NWS en het Vlaams Parlement, een educatieve tool om in middelbare scholen te gebruiken en die jongeren laat kennismaken met verschillende maatschappelijke onderwerpen. De EDUbox Nepnieuws moet studenten uit het middelbaar onderwijs informeren over "fake news". Jongeren kunnen dan in de huid van een "nepnieuwsdetectieve" kruipen.

Uit onderzoek van de Arteveldehogeschool in 2018 bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar blijkt dat jongeren dit namelijk moeilijk herkennen. Amper 3 procent van de bevraagde jongeren slaagt erin zes nieuwsverhalen correct in te schatten als echt of vals.

"Veelal vertrouwen ze op hun eigen persoonlijke logica, achtergrondkennis of intuïtie om de juistheid van een verhaal te beoordelen. En dat is nu net ook 'gevaarlijk'. Iedereen heeft zijn eigen vooroordelen. Je gaat informatie dan ook interpreteren en kaderen zodat het aansluit bij jouw wereldbeeld", klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

Met het nieuwe project willen de organisaties jongeren stap voor stap en spelenderwijs, met behulp van fiches en opdrachten, nepnieuws laten ontmaskeren. Ook VRT-journalisten leggen in filmpjes uit hoe ze op de redactie informatie en beeldmateriaal controleren.

De initiatiefnemers benadrukken dat desinformatie en nepnieuws alomtegenwoordig is en dat het bovendien niet zo eenvoudig te ontmaskeren is.

In aanloop naar de verkiezingen werd er ook al een EDUbox "Democratie" gelanceerd. Daarnaast bestaat er ook "Data in de pers" en een vierde rond artificiële intelligentie volgt in het najaar.

De boxen kunnen besteld worden door leerkrachten op mediawijs.be/eduboxnepnieuws.

bron: Belga