© rr

Herbeleef de Antwerpse traditie van de zwaardkunsten aan het Mechelseplein

Bij krijgskunst wordt vaak spontaan de associatie gelegd met Azië, maar ook Europa heeft een rijke traditie aan schermkunsten. De Antwerpse Sint-Michielsgilde wil dat op zaterdag 6 april graag in de verf zetten met de organisatie van de eerste Schermersfeesten op het Mechelseplein in Antwerpen. De gilde diende ook een aanvraag in bij de stad om het plein permanent te herdopen tot Schermersberg.

JoRo

Heeft u er altijd al eens van gedroomd om een echt middeleeuws zwaard in handen te hebben en ermee te kunnen zwaaien? Dan moet u op 6 april op het Mechelseplein zijn. Tussen 14:00 tot 17:00 zullen er demonstraties plaatsvinden met verschillende soorten zwaarden zoals langzwaard en rapier en de hellebaard. Geïnteresseerden (vanaf 16 jaar) kunnen ook een initiatieles langzwaard volgen.

Traditie van onder het stof

Het evenement wordt georganiseerd door de Sint-Michielsgilde, een gilde die vier jaar geleden werd heropgericht en de erfopvolger is van de historische schermersgilde die ontstond in 1488. “We wilden de traditie van het historische schermen in 16de eeuws Europa weer oppikken, maar toen we er acht jaar geleden mee van start willen gaan bestonden er nog niet heel veel leerkrachten die ons deze krijgskunst konden bijbrengen”, zegt Jan Boddaert van de Sint-Michielsgilde. “Daarom hebben we eerst vijf jaar lang oude manuscripten doorgespit en de tradities van de Antwerpse gilden weer naar boven gehaald.”

De Antwerpse schermersgilde is in onze contreien niet de enige in zijn soort. “Zo’n dertig jaar geleden werd ontdekt dat er niet enkel in Azië een martiale traditie bestaat, maar dat ook Europa eeuwen geleden een vorm van krijgskunst kende. Met de oprichting van de H.E.M.A. (Historical European Martial Arts) heeft de Europese schermkunst een heropflakkering gekend en is ook het aantal smeden dat langzwaarden en andere historische schermzwaarden maakt toegenomen”, aldus Boddaert.

© rr

Gestage groei

De Antwerpse Sint-Michielsgilde telt momenteel een dertigtal leden en ziet dat aantal gestaag groeien. “Wekelijks komt er wel eens iemand nieuw kijken naar onze schermlessen”, zegt Alan Spanjaers, voorzitter van de gilde. “De leeftijd van de meeste leden varieert tussen de 20 en de 35 jaar. Het zijn mensen van diverse pluimage, gaande van leerkrachten tot mensen die in verzekeringen werken. Allen delen een interesse in de historische martiale traditie, maar voelen zich vooral ook aangesproken door de sportbeleving en de filosofie en de mindset die ermee gepaard gaan.”

Schermersberg

De lessen en activiteiten van de Antwerpse schermersgilde gaan momenteel door in ’t Valaarhof in Wilrijk, maar hun voorlopers oefenden eeuwen gelden op de Schermersberg, een oefenterrein dat ongeveer moet gesitueerd zijn op het huidige Mechelseplein, waar op 6 april de eerste Schermersfeesten zullen plaatsvinden. De gilde doopt het plein dan voor een dag weer om tot Schermersberg en diende bij de stad een aanvraag in om voor een permanente naamswijziging. “We hebben echter niet veel hoop dat de stad die naamswijziging effectief zal doorvoeren”, zo is Jan Boddaert realistisch. “We hebben wel nieuwe straatnaambordjes gemaakt om over de huidige te bevestigen en zullen wel zien hoe lang de politie dat zal tolereren”, lacht hij.

De Schermersfeesten gaan ook gepaard met de opening van het nieuwe gildehuis, om de hoek in de Schermersstraat, op de locatie van de intussen verdwenen Sint-Jorispoort. Tijdens de demonstraties worden er rondleidingen gegeven in het gildehuis waar de geschiedenis van de gewapende gilden en hun rol binnen de stad wordt uitgelegd. Op het einde van de dag nodigt de gilde hier graag ook iedereen uit voor een hapje en een drankje om zo het gildehuis feestelijk in te wijden.

© Victoriano Moreno

www.sintmichielsgilde.com