Direct naar artikelinhoud
Boeing 737 Max

Boeing 737 Max 8 maakt noodlanding in de VS vanwege motorprobleem

Een Boeing 737 MAX 8 vliegt een testvlucht in Renton, Washington.Beeld AFP

Een Boeing 737 Max 8 heeft dinsdagmiddag een noodlanding gemaakt op het internationale vliegveld van Orlando in de Amerikaanse staat Florida. Het toestel, dat alleen twee piloten aan boord had, was op weg naar Victorville in Californië waar het aan de grond zou worden gehouden.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zei in een verklaring dat het vliegtuig terug moest keren omdat er problemen aan de motor zouden zijn. Boeing liet weten dat de noodlanding niets te maken heeft met de computerproblemen die twee eerdere crashes veroorzaakte.

Wereldwijd wordt het type Boeing 737 Max 8 aan de grond gehouden nadat een zelfde toestel begin deze maand in Ethiopië was neergestort. Hierbij kwamen alle 157 mensen aan boord om het leven. Een jaar eerder vond eenzelfde crash plaats in Indonesië met Lion Air.

De Verenigde Staten gingen aanvankelijk niet mee in de wereldwijde boycot van het toestel maar kondigden vorige week toch aan maatregelen te treffen. De FAA heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij het ontwikkelen en goedkeuren van het toestel en heeft aangekondigd het toezicht op de sector aan te scherpen. De toezichthouder zelf wordt woensdagavond door de Senaat gehoord in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de manier waarop het nieuwe toestel van Boeing goedkeuring heeft gekregen. 

Het vermoeden bestaat dat de FAA zich heeft laten paaien door Boeing om het nieuwe toestel snel goed te keuren zodat het productieproces geen vertraging zou oplopen, zo meldde de NOS dinsdag.  Er zou de partijen veel aan gelegen zijn geweest om de  Europese concurrent Airbus  voor te blijven.

Lees meer over de Boeing 737 Max 8

De crash van de 737 Max 8: kroniek van een aangekondigde ramp
Steeds meer details komen aan het licht over het ongeluk met de Ethiopische Boeing 737 Max waarbij 157 inzittenden omkwamen. Een combinatie van riskante ontwerpkeuzen, afgezwakt veiligheidstoezicht, tekortschietende pilotenscholing en nationale belangen leidde tot ‘de perfecte storm’.