Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

Lukaku over zwarte vlek bij Rode Duivels: “Sinds die walgelijke match speel ik elke keer met woede”

Romelu Lukaku scoorde twee doelpunten tegen Estland, op 13 november 2016. “Toch klonk er boegeroep.”Beeld Photo News

De bron van zijn frustraties is bekend. Romelu Lukaku onthult dat een duel tegen Estland in 2016 de haat-liefdeverhouding met de Rode Duivels aanwakkerde.

Het was een groot feest na de 8-1 van de nationale ploeg tegen Estland. Alleen Romelu Lukaku (25) beleefde die demonstratie in november 2016 helemaal anders. Voor de tweede keer deze maand gebruikt de spits voetbalplatform Otro om een punt te maken. Eerder deed hij er zijn beklag over racisme en een gebrek aan respect. Nu vertelt de Rode Duivel over zijn moeilijke weg naar de top.

"Het klikte al niet van bij de start", begint hij. "De mensen vonden dat ik niet goed was bij België en dachten dat ik niet meer dan 25 keer zou scoren. 'Wow', dacht ik. Op dat moment was ik amper 19."

Vooral de WK-kwalificatiematch tegen Estland liet diepe wonden na. "Ik scoorde twee goals en zorgde voor een assist. Ik was briljant en we wonnen met 8-1. Toch klonk er boegeroep. Dat was een van de momenten waarop ik tegen mezelf zei: de nationale ploeg en ik zal altijd haat/liefde blijven."

Na afloop kreeg Lukaku nochtans lof voor zijn prestatie. Jaren later beschouwt de 79-voudig international het toch als een zwarte vlek bij de Rode Duivels. "Die wedstrijd gaf me een walgelijk gevoel. Ik speel iedere keer voor België met een gevoel van boosheid in plaats van trots. Ik zei tegen mijn moeder dat ze nooit meer naar wedstrijden van de Rode Duivels moest komen, mijn vader doet dat evenmin. Daarom zwaai ik ook elke keer naar de camera als ik scoor. Ik weet dat ze thuis aan het kijken is."

Het verleidde Lukaku ertoe om vorige zomer te verkondigen dat hij na het EK 2020 stopt bij de nationale ploeg. Een uitspraak waar hij tot dusver nog niet op teruggekomen is.