Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Energiehonger jaagt CO2-uitstoot fors omhoog

Een kolencentrale op de Maasvlakte.Beeld ANP

De wereldwijde CO2-uitstoot is vorig jaar tot recordhoogte opgestuwd door een grenzeloze honger naar gas en kolen in vooral de VS, China en India.

De vraag naar energie steeg met 2,3 procent – bijna dubbel zo hard als normaal de laatste jaren – door de uitbundig draaiende wereldeconomie en extreme temperaturen. Gas, kolen en olie stilden liefst 70 procent van de almaar groeiende behoefte aan elektriciteit, ondanks de groei van wind- en zonne-energie.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het Amerikaanse schaliegaswonder en een rits nieuwe kolencentrales in China hielpen de energiegerelateerde CO2-uitstoot vorig jaar aan een record van 33,1 miljard ton, een stijging van 1,7 procent.

Waar het belang van zwaar vervuilende kolen in de S en Europa gestaag afneemt, neemt de vraag naar kolen in China en India juist alleen maar toe om in de groeiende elektriciteitsbehoefte van de bevolking te kunnen voorzien. Kolen vormen wereldwijd nog altijd de belangrijkste bron van elektriciteit, maar zijn tegelijkertijd de meest vervuilende van alle fossiele brandstoffen.

In India, waar de economie vorig jaar met 7 procent groeide, nam de vraag naar kolen vorig jaar met 5 procent toe. Al met al steeg de CO2-uitstoot door kolencentrales wereldwijd naar een record van 10,1 miljard ton, twee keer zoveel als in 1990.

De vraag naar gas steeg wereldwijd met 4,6 procent, vooral dankzij het succes van de Amerikaanse schaliegasvelden. Het gasverbruik in de VS sprong vorig jaar met 10,5 procent vooruit, de grootste toename sinds begin jaren 50. Een andere oorzaak voor de grote vraag naar gas was de Amerikaanse horrorwinter van 2018, met de 36 graden onder nul in Aberdeen, South Dakota als uitschieter.