Zo herken je valse eurobiljetten: kijken, voelen en kantelen

Valsmunters worden steeds inventiever. Een nieuwe bende knipt en plakt echte biljetten zo dat ze van dertien briefjes veertien biljetten maken. Om een vals eurobiljet van een echt te kunnen onderscheiden, wordt aangeraden om te kijken, voelen en kantelen.

edm

1/ KIJKEN

Netjes geplakt of niet, de verknipte bankbiljetten die sinds kort in omloop zijn, kan je herkennen als de serienummers, die tweemaal op de achterkant van een bankbiljet worden gedrukt, niet overeenstemmen.

Houd het bankbiljet tegen het licht: zowel het watermerk als de veiligheidsdraad moeten duidelijk zichtbaar worden. Bij de vernieuwde bankbiljetten krijg je als watermerk het portret van Europa te zien, een figuur uit de Griekse mythologie.

Op een donkere ondergrond wordt het watermerk, en vooral het getal, donkerder.

2/ VOELEN

Bankbiljetten horen niet glad aan te voelen. Het papier is stevig en speciale drukprocessen zorgen ervoor dat het biljet op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld bij de tekening, dikker aanvoelt. Ook de lijntjes aan de randen zijn goed voelbaar.

3/ KANTELEN

Het smaragdgroene cijfer dat de waarde van het biljet toont vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Ook de zilveren band toont verschillende kleureffecten. Bij de vernieuwde bankbiljetten van vijf, tien, twintig en vijftig euro verschijnt in een van de raampjes van het hologram weer het portret van Europa.

De nieuwe briefjes van honderd en tweehonderd euro worden vanaf eind mei in omloop gebracht en zullen dan ook de verbeterde veiligheidskenmerken hebben.