© EPA

Spaanse waarnemende premier Rajoy mag zichzelf opvolgen

De conservatieve waarnemende Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag groen licht van het Spaanse parlement gekregen om zichzelf op te volgen.

De 61-jarige leider van de Volkspartij kreeg 170 stemmen achter zich, 111 tegen en er waren 68 onthoudingen.

“Het vertrouwen is gegeven aan kandidaat(-premier) Mariano Rajoy Brey”, zei voorzitster van het Congres Ana Pastor na de stemming. Daarmee is een einde gekomen aan meer dan tien maanden van politieke crisis.

Donderdag verloor de sinds 2011 regerende Rajoy een eerste stemming. Hij kwam zes stemmen te kort voor een absolute meerderheid, zaterdag volstond een gewone meerderheid.

De sociaaldemocratische oppositie van de PSOE had eerder aangekondigd zich vandaag/zaterdag te zullen onthouden. De meeste verkozenen van hen deden dat ook.

Minderheidsregering

In twee parlementsverkiezingen kwam de Partido Popular van Rajoy als sterkste partij uit de bus. Maar zowel na de stembusgang in december als in juni kon hij geen parlementaire meerderheid op de been brengen.

Rajoy leidt nu een minderheidsregering die beschikt over 137 van de 350 parlementszetels. De PSOE heeft gewaarschuwd dat zij die regering niet noodzakelijk steeds zal steunen. Rajoy riep na de stemming alle partijen op verantwoordelijk en constructief aan politiek te doen.

Koning Felipe VI had Rajoy begin deze week een formatie-opdracht toevertrouwd, om zo ternauwernood een derde parlementsverkiezing af te wenden.

Ook begin september had Rajoy geprobeerd een regering te vormen, maar die stootte op weerstand van de PSOE. Die zag haar leider Pedro Sanchez opstappen en gooide het roer om.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER