Direct naar artikelinhoud
Casual bankiers

Weg krijtstreep: nieuwe bankier draagt sneakers

Bankiers met sneakers. Zelfs Goldman Sachs zegt de aloude dresscode te gaan versoepelen.Beeld Getty Images/Cultura RF

De bankier in krijtstreeppak sterft uit. Sneakers en jeans rukken op in de financiële wereld - maar waar ligt de grens?

Die vraag dringt zich op nadat zelfs Goldman Sachs, het alfamannetje onder de zakenbanken, deze maand heeft aangekondigd de aloude dresscode te versoepelen.

"Ieder van ons weet wat wel en wat niet gepast is op kantoor", stelde de nieuwe topman David Solomon - in zijn vrije tijd actief achter de draaitafel als dj D-Sol - gemoedelijk in een intern memo. In het stijve Duitsland gaat de Frankfurter Sparkasse nog een paar stappen verder. Hoe de adviseurs van de bank gekleed gaan, bepalen de klanten voortaan zelf. Via een digitale enquête kunnen ze kiezen uit drie stijlen. Die variëren van donker-zakelijk tot een ensemble dat niet zou misstaan op zaterdag in de supermarkt.

De Nederlandse banken laten desgevraagd weten de strenge voorschriften al langer te hebben losgelaten. Het baliepersoneel bij ING en ABN Amro draagt bedrijfskleding, voor zakenbankiers hoort een donker pak met stropdas er gewoon bij, maar elders binnen de bank kan veel. "Draag vooral kleding waar jij je prettig in voelt", tipt ING aspirant-werknemers op de website. "In mantelpakjes en driedelig grijs naar de bank is verleden tijd."

‘Als ik nu om me heen kijk, zie ik collega's in pak, op sneakers en met spijkerbroeken aan. In de zomer waren er zelfs een paar in korte broek’
Woordvoerder ABN Amro

Bij Rabobank en ABN Amro is het niet anders. "Als ik nu om me heen kijk, zie ik collega's in pak, op sneakers en met spijkerbroeken aan", vertelt een woordvoerder van die laatste bank aan de telefoon. "In de zomer waren er zelfs een paar in korte broek.”

De Nederlanders hebben dan ook een informele traditie hoog te houden. "Spijkerbroeken zijn hier verboden en dames dragen panty's", citeerde deze krant in de jaren 90 een lokale Rabobank-manager. Maar toen ING-baas Aad Jacobs in 1995 het chique Barings overnam, verbaasde de Londense City zich over zijn spekzolen en gekreukte pak.

Neem dan het grote UBS. De Zwitsers beschikten tot enkele jaren geleden over een 44 pagina's tellende etiquette. Inclusief nauwgezette instructies voor het ondergoed van vrouwelijke medewerkers en de tip om geen knoflook of uien te eten. Die tijd is voorbij. Het krijtstreeppak met stropdas is symbool geworden voor de graaiende bankier van de crisis. In plaats daarvan presenteren banken zich nu als hippe techbedrijven. En wat dragen ze bij de grote voorbeelden in Silicon Valley? Juist.