© Guy Van Nieuwenhuysen

Kenzo (8) wil graag op de schoot bij Romelu Lukaku

De hele tijd stonden ze aan de leiding, maar daags voor het afsluiten van de wedstrijd is klas 2A van de Reuzepas voorbijgestoken door een school uit Bonheiden. 2A is de klas van Kenzo Kouws, en heel Oud-Turnhout steunt hem, maar er is meer hulp nodig.

Guy Van Nieuwenhuysen

De wedstrijd waarover het gaat, is een door Bednet georganiseerde fotowedstrijd naar aanleiding van Pyjamadag. 2A stuurde een foto in en die kreeg al snel erg veel stemmen. 2A van de Reuzepas stond tot begin deze week afgetekend op de eerste plaats.

“Dat komt omdat het hele dorp meeleeft”, vertelt Naomi Van Reeth, een moeder van een van de leerlingen. In de klas zit Kenzo Kouws (8), die dit jaar vijf weken in het ziekenhuis lag, maar dankzij Bednet toch de lessen kon blijven volgen.

“Ik kreeg een computer in het ziekenhuis”, vertelt Kenzo. “Die moest ik elke dag opzetten. Daarna moest ik alles testen, de speaker, de camera, het internet. Als alles in orde was, kon ik via een icoontje de klas binnen stappen.”

De hele klas kon Kenzo op het scherm zien en Kenzo zag de hele klas. “Er stond zelfs een vinger op mijn scherm. Wanneer ik iets wilde vragen, drukte ik op de vinger en brandde er in de klas een rood lichtje. Eigenlijk was het alsof ik gewoon in de klas zat.”

Dat bleek des te meer toen de school carnaval vierde en iedereen verkleed naar school kwam. Kenzo kon zien hoe al zijn klasgenoten verkleed waren. “Zelf was ik politieagent. Dat kon ik hen ook tonen.”

Pyjamadag

Bednet organiseert jaarlijks ook een Pyjamadag. Dan komen alle leerlingen in hun pyjama naar school. Juf Tinne stuurde een foto van de klas in om deel te nemen aan de wedstrijd. “Dat werd snel opgepikt”, vertelt Naomi Van Reeth. “De burgemeester, diverse sportclubs, zowat iedereen in Oud-Turnhout deelde de oproep en we haalden veel stemmen. Deze week al 2.600.”

De ouders ronselden enthousiast mee, omdat ze zo meeleven met Kenzo en met de school die veel inspanningen doet om Kenzo bij de klas te houden. “De school heeft zelfs een eetzaal omgevormd tot een klas, zodat Kenzo op de benedenverdieping de lessen kan blijven volgen.”

De hoofdprijs is niet min. Niet alleen krijgen alle klasgenoten een mooie boekentas, er hangt ook een meet and greet met de Rode Duivels aan vast. “Ik weet niet wie dat het liefst wil, de kinderen of de moeders”, lacht Naomi.

Maar nu komt het. Maandag werd 2A plots van de eerste plaats verstoten door een klas uit Bonheiden, die eerder op de derde plaats stond. “We moeten dus alle zeilen bijzetten om deze wedstrijd, die donderdag 28 maart om 12u eindigt, nog te winnen. Daarom lanceren we een oproep om massaal te stemmen voor Kenzo en zijn klas. Daarvoor moet je naar de site gaan en stemmen op 2A van de Reuzepas.” Kenzo kijkt er alvast naar uit om op de knie van Lukaku, zijn favoriete Rode Duivel te mogen zitten.

pyjamadag.bednet.be