PROXIMUS LEAGUE. Lierse geeft polepositie uit handen, spannende strijd om periodetitel

Lierse heeft een opdoffer van formaat te verwerken gekregen. Het ging op eigen veld met 0-2 onderuit tegen Lommel United. Met nog één speeldag ligt Roeselare zo plots op koers voor de eerste periodetitel. Antwerp pakte eerder op zondag al zijn eerste overwinning onder John Bico. Antwerp zette thuis Tubeke opzij met 2-0 na twee doelpunten van Owusu. Eerder dit weekend wonnen Union en Roeselare hun partij al.

Raf Hermans, Jef Van Hoofstat

Lierse was de ploeg die het initiatief nam, maar de Pallieters slaagden er niet in om het verschil te maken. Benson faalde oog in oog met doelman Bertrams. Yakubu kreeg nog een uitstekende schietkans, maar zag zijn poging in extremis nog geblokt. Aan de overkant kopte Gueroui net naast. Na de rust bleef Lierse op zoek gaan naar de goal en na tien minuten kon de bal op de stip. Lenaerts trok Benson neer, maar de ref zag er geen overtreding in. Enkele minuten later haalde Benson uit, maar hij trof de paal. Van Meir gooide verse krachten in de strijd, maar Lierse kreeg het deksel op de neus. De voorzet vanop links is perfect in de rug van de defensie, Bertjens heeft maar binnen te duwen.

Lierse zette alles op alles en De Belder zette Bertrams opnieuw aan het werk, maar die plooide niet. Opnieuw viel het doelpunt aan de overkant, Bertjens zette met zijn tweede van de avond Lierse schaakmat. Berben vond de aanvaller met een lange bal en die faalde niet. De thuisploeg was nu wel van slag, verder dan een grote kans voor Vinck kwam het niet meer. Door de nederlaag is Roeselare de nieuwe leider in de Proximus League. De West-Vlamingen kunnen volgende week de eerste periodetitel in de wacht slepen. Walter Meeuws debuteert zo met een stuntzege bij Lommel.

Antwerp wint van Tubeke

Antwerp is aan een wisselvallig seizoen bezig en de eerste periodetitel is al even geen optie meer. John Bico en David Gevaert maakten vorige week een debuut in mineur, maar herpakten zich zondag. In een flauwe eerste helft, die gekenmerkt werd door veel fouten, vielen er geen doelpunten. Na de rust maakte Owusu het verschil. De voormalige spits van Cercle verschalkte acht minuten na rust Tubeke-doelman Beunardeu een eerste keer. Twintig minuten voor tijd deed hij dat nog eens over, toen hij alleen op doel af mocht. Een flauw Tubeke kon daar niet veel tegenover stellen.

The Great Old

komt zo voorlopig op vijf punten van de nummer twee, Lierse. De Pallieters spelen zondag om 16u nog tegen Lommel. Mits winst, springt het opnieuw over Roeselare naar de eerste plaats. Antwerp richt zich nu volledig op de tweede periode van het seizoen. Dat de fans de nieuwe sportieve baas nog niet in de armen hebben gesloten, werd eens te meer duidelijk. Supporters bekladden afgelopen nacht meerdere gevels van het Bosuilstadion met de slogan ‘Bico buiten’. Daarnaast had een deel van het publiek een ‘walk out’ voorbereid. Vanaf de 79e minuut liep tribune 2 stilaan leeg. Een ander deel van het publiek zong dan weer ‘Laat je ploeg maar in de steek’. De sfeer in en rond de Bosuil is dezer dagen te snijden.

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Union wint van OHL

Zaterdag zette Union OHL al opzij. Bij de thuisploeg viel Massengo net voor de wedstrijd uit, en kreeg Alves Da Silva een basisplaats, bij OHL koos coach Emilio Ferrera voor dezelfde elf als vorige week tegen Cercle Brugge. Maar die vertrouwde opstelling leidde niet tot concentratie bij de bezoekers, want na vier minuten werd Aguemon al vergeten door de Leuvense defensie. De Beninese middenvelder faalde oog in oog met OHL-doelman Gillekens niet: 1-0!

OHL kon niet reageren, en ontsnapte net voor rust nog aan de dubbele achterstand, toen De Medina een poging van Aoulad op de lijn moest ontzetten. Maar uitstel bleek geen afstel: twee minuten na de rust klungelde de OHL-defensie erop los bij het ontzetten van een schot op de paal, Kocabas moest uiteindelijk aan de noodrem trekken en mocht met rood gaan douchen. Alves Da Silva zette Union vanop de stip op een geruststellende 2-0. Vanaf dan controleerde de thuisploeg de wedstrijd rustig uit.

Door deze zege komt Union naast OHL op de vierde plaats in Eerste Klasse B, beide ploegen hebben nu 15 punten.

Roeselare ondanks rood naar vlotte zege op Cercle

Vrijdag al haalde Roeselare het met 0-3 op het veld van Cercle Brugge. De bezoekers stonden na 12 minuten al 0-2 voor, zodat een rode kaart voor Zolotic na een uur voetbal geen gevolgen meer had. Sterker nog: Ibou zette scoorde zelfs een derde doelpunt voor de bezoekers.

Bekijk hier alle uitslagen en het klassement.