Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Het lijkt zo dat vanuit het nieuw-rechtse netwerk uitlopers bestaan naar actief terrorisme

Het lijkt zo dat vanuit het nieuw-rechtse netwerk uitlopers bestaan naar actief terrorisme
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

De Oostenrijkse regering bevestigt dat er een financiële link is gevonden tussen de inheemse extreemrechtse Identitaire Beweging en de Australische terrorist die in het Nieuw-Zeelandse Christchurch een bloedbad aanrichtte. Het is de eerste tastbare band tussen de terreur in Nieuw-Zeeland en de bredere, ook in Europa vertakte, nieuw-rechtse beweging.

Volgens de leider van die Identitaire Beweging, Martin Sellner, is hier sprake van een complot om hem in diskrediet te brengen. Een leugentje dat doet denken aan de ontkenning waarmee Dries Van Langenhove namens Schild & Vrienden reageerde op de neonazistische, racistische of antisemitische beelden die in een besloten Facebook-groep van zijn beweging werden aangetroffen.

Martin Sellner is geen kleine marginaal. Hij is een van de spillen in een vernieuwd extreemrechts netwerk dat zich over grote delen van Europa uitspreidt. Dat Oostenrijk en later ook andere landen zich afkeerden van het VN-migratiepact is mede te wijten aan het aanhoudende beukwerk van Sellner en zijn troepen. Met enige overdrijving zou je kunnen stellen dat Sellner dominogewijs mee onze federale regering heeft laten vallen.

Lees ook:

Martin Sellner.Beeld AFP

Aanslagen Christchurch: huiszoeking bij Martin Sellner, Europese posterboy van alt-right. Ook in België is de Oostenrijker een lieveling van extreemrechts.

De associatie met Schild & Vrienden wordt niet toevallig gemaakt. Martin Sellner geldt zo’n beetje als het grote voorbeeld van Van Langenhove & co. Ze maken deel uit van hetzelfde netwerk. Er duiken nog wel meer jonge bloemen der Vlaamse natie op in het netwerk van Sellner. Toen de Oostenrijker zich afgelopen zomer voor de rechter diende te verantwoorden, trok een ruime delegatie Vlaams Belang Jongeren naar het Alpenland om de geestesgenoot een hart onder de riem te steken.

Een verband is nog geen bewijs van medeplichtigheid. Wel lijkt het zo dat vanuit het nieuw-rechtse netwerk uitlopers bestaan naar actief terrorisme

Die vaststellingen verdienen koelbloedigheid én alertheid. Koelbloedigheid, omdat een verband nog geen bewijs is van medeplichtigheid. Wel lijkt het zo dat vanuit het nieuw-rechtse netwerk uitlopers bestaan naar actief terrorisme. Dat vergt alertheid, en mogelijk een grotere alertheid dan tot dusver bij onze veiligheidsdiensten aan de dag werd gelegd. Met de provocaties van Sharia4Belgium werd ook eerst gelachen.

In de krant NRC legt de Nederlandse columnist Maxim Februari uit dat het conflict tussen ‘morele stammen’ de kern uitmaakt van een democratie. Laat de overtuigingen, ook de onwelgevallige, maar botsen. Gevaarlijk wordt het pas als die strijd niet meer met woorden, maar met geweld wordt gevoerd. Dan krijg je terreur. Die kan van overal komen. 

De aanslagen in Christchurch leggen een verantwoordelijkheid bij rechts, zo betoogt Februari daarom, net zoals die bij eerdere aanslagen bij de moslimgemeenschap werd gelegd.

Niemand dient afstand te doen van zijn overtuigingen. Maar nu gebleken is dat sommigen het niet alleen bij racistische praatjes over blanke, ‘boreale’ dominantie houden maar ook hun moordpartijen beargumenteren met die praatjes, dient wel helder afstand genomen te worden van die praatjesmakers.

Of niet, en dat is dan ook duidelijk.