Direct naar artikelinhoud
Brussel

Manneken Pis plaste dagelijks tot 1.500 liter drinkbaar water weg

Een technicus heeft ontdekt dat Manneken Pis dagelijks meer dan 1.000 liter drinkbaar water het riool in plaste.Beeld BELGA

De kleine Belgische trots, Manneken Pis, staat al enkele eeuwen in het centrum van Brussel. Maar pas heel onlangs is ontdekt dat het beeldje meer dan 1.000 liter per dag wegplaste. “Er zat een lek in het systeem.”

“Manneken Pis is de belichaming van de laissez-fairecultuur van de Belgen", schrijft The Guardian over het fonteintje. En eerlijk: daar valt zeker iets voor te zeggen. Pas enkele maanden geleden heeft een technicus per toeval ontdekt dat de plassende knaap al jaren drinkbaar water rechtstreeks de riool instuurt. Dagelijks ging zo tussen 1.000 en 1.500 liter water verloren. 

“Dat is het equivalent van wat drie à vier huishoudens verbruiken", zegt Régis Callens, de technicus van de stad Brussel, in La Dernière Heure. “We dachten dat het water in een gesloten circuit liep, waardoor Manneken Pis niets zou verbruiken. En omdat de watermeter voor Manneken Pis tussen 350 à 400 andere staat, sloegen we daar niet echt acht op.” 

‘Ik vind het wel symbolisch dat ook Manneken Pis nu een bijdrage levert voor het Brussels leefmilieu’
Benoit Hellings, schepen voor Klimaat

Trackers

De reden voor het grootverbruik was een lek in het systeem, waardoor het water naar de riool stroomde, in plaats van terug naar de plasser van de kleine man. Het stadsbestuur is al enkele jaren trackers aan het installeren om het verbruik van publieke gebouwen in de gaten te houden. Toen Manneken Pis er ook een kreeg, is het lek aan het licht gekomen. 

“Wanneer het lek begonnen is, weten we niet”, zegt Brussels schepen voor Klimaat en Sport Benoit Hellings (Ecolo). “Maar omdat de kraan dus constant openstond, moesten we wel iets doen.” 

Sinds vorige week is er een tijdelijke oplossing. Langs een goot loopt het water terug naar een reservoir, van waaruit Manneken Pis zijn water haalt. De stad Brussel zou binnenkort een permanente constructie installeren. “Maar omdat het een fontein uit de zeventiende eeuw is, moeten we voorzichtig zijn”, zegt Hellings. “Dit is natuurlijk een heel belangrijk stuk patrimonium. Maar ik vind het wel symbolisch dat ook Manneken Pis nu een bijdrage levert voor het Brussels leefmilieu.”