camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Waar onze jongeren op YouTube naar kijken

YouTube is meer dan bij alle andere leeftijdsgroepen hét medium van de Gen Z’ers. Naar welke YouTubers kijkt ons panel? Wie zijn hun digitale helden?

Alice Heim (15) uit Halle kijkt vooral naar Nederlandse YouTubers: Diana Leeflang en Claire Lucia. In Vlaanderen is ze vooral bekend met Bo Baesen en Morgane Eyletten. ‘Ik weet dat Jamilla Baidou ook aan het werken is aan een stevige comeback. Maar bij ons zijn er niet echt YouTubers die ik leuk vind of waarvan de content aansluit bij mijn interesses’, zegt Alice. ‘Ik heb het gevoel dat het in Nederland ook ‘normaler’ is om dat als job te hebben dan hier.’

Alice kijkt ook naar Engelstalige YouTubers: Emma Chamberlain, Thatsojack, Dolan Twins, James Charles en Andrea Russett.

 

 

Tracy Kapeta Mutombo (14) uit Affligem kijkt alleen naar Amerikaanse kanalen: vooral CoryxKenshin en KubzScouts

‘Ik heb het gevoel dat het in Nederland ‘normaler’ is om YouTuber als job te hebben dan hier.’ Alice Heim

Luca Lahousse (18) uit Tielt kijkt dagelijks minstens een uur naar YouTube. ‘Hoofdzakelijk kijk ik naar programma's zoals De Ideale Wereld, Terzake en Zondag met Lubach die volledig op YouTube worden geplaatst. Van de internationale scene volg ik Casey Neistat en Het Vettig Kwartiertje.

Luca kijkt net zoals Milan Merckx (19) uit Tremelo naar de Blankenbergse YouTuber Acid, de grootste Vlaamse YouTuber.

 

 

 

Glody Mbuaki (20) uit Sint-Niklaas kijkt dan weer naar Franse en Amerikaanse YouTubers: Jaymax of Reggie Couz. Zijn favoriete YouTubers zijn de mannen van RDCworld1. ‘Dat is een groep zwarte jongeren in Amerika die gewoon samen video's maken over het leven, games en vooral anime, de Japanse tekenfilms waarvan ik echt een grote fan ben.

 

 

 

Rebeca Vlerick (18) uit Zwalm kijkt niet naar Vlaamse of Nederlandse YouTubers: ‘Wel kijk ik af en toe naar zogenaamde 'Lush hauls'. Dit zijn filmpjes waarin men vertelt wat ze hebben gekocht uit de winkel Lush. Ik kijk hier dan vooral naar omdat ik zelf vaak producten koop van Lush. Ook kijk ik af en toe eens naar make-up filmpjes (tutorials, hauls etc.) Via die filmpjes kom ik dan op de kanalen van Amerikaanse Youtubers terecht, zoals bv. Jaclyn Forbes, Jeffreestar en Tati. Ik bekijk dan ook redelijk vaak hun filmpjes waarin ze uitleg geven over make-up, tonen wat ze gekocht hebben, bepaalde producten vergelijken... ‘

 

 

 

Tot slot: waar de Gen Z-redacteurs naar kijken. Voor games stemmen we af op de Nederlandse Yarasky of Prince of Macedon. Voor sport op BBALBREAKDOWN, Kingscrusher of ChessNetwork. In de gaten te houden in Vlaanderen: Jorden The Ninja en Ender Scholtens. Bunny Vlogs is ook ferm bezig. Binnen haar doelpubliek scheert JustJade hoge toppen.

 

 

Correspondentschap Gen Z

Er staat een 2 voor hun geboortejaar, het is Generatie Z. Maar wie zijn die post-millennials? Valerie Droeven en Simon Grymonprez duiken in de smartphone van jongeren en laten hen zelf vertellen hoe hun identiteit digitaal vorm krijgt. Drie maanden lang onderzoeken ze samen wat digitalisering betekent voor hun zelfbeeld, overtuigingen, nieuwsgaring en contacten. Virtueel was nog nooit zo reëel. www.standaard.be/correspondenten

Meer over Correspondenten 'Gen Z'

Niet te missen in DS+