Direct naar artikelinhoud
Telecom

Waarom de uitrol van supersnel 5G-internet vertraging oploopt

Veiling van licenties voor 5G pas onder volgende regering
Beeld AP

De verschillende regeringen in ons land hebben woensdag opnieuw geen akkoord bereikt over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. Struikelblok is de verdeling van de opbrengst. Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) is teleurgesteld dat het dossier naar de volgende regering wordt doorgeschoven. “Het is jammer dat de politiek de economie blokkeert”, klinkt het op zijn kabinet. Professor telecommunicatie Tom Evens nuanceert: “We zullen geen pioniersrol spelen, maar we gaan ook niet in een techwoestijn verzanden.”

Om de licenties voor 5G eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen veilen, moest de federale regering een akkoord bereiken met de deelstaten. Die zijn bevoegd voor media. Begin februari kwam het niet tot een akkoord in het overlegcomité dat de verschillende regeringen samenbrengt, en ook woensdag lukte dat niet. Over de verdeelsleutel van de opbrengst, die op 680 miljoen euro wordt geschat, raakten de verschillende overheden het niet eens. In het verleden werd steeds een 80/20-verdeelsleutel gehanteerd (80 procent voor de federale overheid, 20 procent voor de gemeenschappen), maar nu willen de gewesten een groter deel van de koek.

‘Concurrentiepositie aangetast’

“We hebben voorgesteld nu al de veiling te houden en later het potje te verdelen, maar de gemeenschappen stelden onredelijke financiële eisen”, stelt De Backers woordvoerster Lotte Van Der Stockt. “Dat de uitrol van 5G vertraging oploopt, is jammer. Deze politieke geldkwestie zal een negatieve impact hebben op onze economie. Onze concurrentiepositie tegenover onze buurlanden zal aangetast worden. Ook aan consumentenzijde heeft dit gevolgen, kijk maar hoe het streamen van filmpjes op smartphones is toegenomen dankzij 4G.” 

‘Deze politieke geldkwestie zal een negatieve impact hebben op onze economie. Onze concurrentiepositie tegenover onze buurlanden zal aangetast worden’
Lotte Van Der Stockt, woordvoerder minister van Telecom Philippe De Backer

Op zijn best zal 5G tot 200 keer sneller zijn dan 4G. Zo zal het downloaden van het nieuwe album van Arctic Monkeys op Apple Music nog slechts 0,7 seconden duren – met 4G duurt dat 15,7 seconden. Een aflevering van Stranger Things op Netflix downloaden zal met 5G na 1,7 seconde gepiept zijn, met 4G duurt dat 39,9 seconden. 5G zal ook wifi bij je thuis overbodig maken. 

Maar de belangrijkste toepassingen van 5G zitten op bedrijfsvlak. Denk aan dataverwerking, het van een afstand besturen van verkeerslichten en het zogenaamde ‘internet of things’, waarbij sensoren in objecten communiceren met elkaar. De meest in het oog springende toepassing daarvan is de zelfrijdende auto. Voor een snelle communicatie en dus voor de veiligheid hebben die sensoren een fijnmazig netwerk met 5G – met een grotere reactiesnelheid – nodig.

“Maar de zelfrijdende auto is nog niet voor morgen”, tempert Tom Evens, professor telecommunicatie aan de UGent, de angst dat ons land de 5G-trein zou missen. “Ik ga niet mee in het discours dat België een achterstand dreigt op te lopen. Je kunt het jammer vinden dat we geen pioniersrol zullen spelen, maar het is niet zo dat we in een techwoestijn dreigen te verzanden. Er is geen reden tot paniek. De operatoren zullen hun licenties krijgen en zijn al bezig met tests. Bovendien zijn er nog maar weinig smartphones die 5G hebben. En de diensten die 5G nodig hebben, zijn nog in de opstartfase. We gaan niet veel mislopen. 5G komt er. Is het niet volgend jaar, dan maar het jaar daarop. Het mag natuurlijk niet blijvend politiek gedwarsboomd worden, maar dit soort gehakketak tussen overheden is nu eenmaal in veel dossiers de aard van dit land.”