Direct naar artikelinhoud

Nabestaanden Ukkelse brand vrezen dat daders vrijuit gaan

Door een procedurefout van het Brusselse parket is het expertiseverslag omtrent een dodelijke brandstichting in Ukkel niet meer bruikbaar. Daardoor vrezen de nabestaanden van twee omgekomen brandweermannen dat de minderjarige daders vrijuit zullen gaan.

Op 30 augustus 2008 rukten verschillende Brusselse brandweerposten uit voor een hevige brand in een leegstand pand in Ukkel. Ter plekke zeiden omstaanders dat er zich mogelijk nog krakers in het gebouw bevonden. Enkele brandweerlui gingen naar binnen, maar geraakten door een backdraft niet meer buiten. Sergeant Patrick Batselier (35) uit Anderlecht en korporaal Alain Tacquenière (55) uit Grimbergen kwamen om.

Nu het expertiseverslag uit het dossier is gehaald, vrezen de nabestaanden van de brandweermannen dat de minderjarige brandstichters niet meer gestraft kunnen worden, zo melden Het Nieuwsblad en De Standaard. Maar het Brusselse parket denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen. Er zitten nog voldoende belastende elementen in het dossier opdat de daders niet ongestraft blijven. Het gaat o.a. om de bekentenissen van de minderjarigen en getuigenverslagen.

“Er is in deze zaak nog geen uitspraak ten gronde gebeurd en er is geen reden tot paniek. Op 28 april zal het parket aan de raadkamer de ontlasting van de onderzoeksrechter vragen met het oog op de overheveling van het dossier aan de jeugdrechter. Op 4 mei wordt de zaak voor de jeugdrechtbank besproken. Toen het onderzoek startte, was niet duidelijk dat het om minderjarige brandstichters ging. Daarom wordt het nu overgeheveld.” (SS/Belga)