Direct naar artikelinhoud

Enorme drugsvangst bij razzia op afterparty Gentse Feesten

Bij een grootschalige razzia in de kelder van een café in de Hoogpoort, hartje Gentse Feesten, heeft de Gentse politie enorme hoeveelheden speed, cocaïne, xtc, ghb, cannabis en ketamine gevonden.

Zeventig agenten vielen maandag om tien voor zeven in de vroege ochtend de kelder van Club Central in de Hoogpoort binnen, een café in het hartje van de Gentse Feestenzone. Op dat uur waren er nog zo'n 120 feestvierders aanwezig op de afterparty die al vijftien uur bezig was.

Enkele aanwezigen konden meteen gefouilleerd worden. Zij hadden samen in totaal 13 gram speed, 4 joints, 30 xtc-pillen, 5,9 gram cannabis, 5 gram cocaïne, verschillende flesjes vloeibare xtc en GHB, 1 gram MDMA en 2,6 gram ketamine op zak. Het volledige gamma, met andere woorden, waarvan vooral het verdovende ketamine en GHB tot de verbeelding spreken (zie kader).

De meeste feestgangers konden hun drugs op tijd weggooien. Op de vloer van de kelder vond de politie nog eens 30 gram coke en speed, xtc-poeder, 4 flesjes GHB, 1 flesje vloeibare xtc en maar liefst 170 xtc-tabletten. De totale drugsvangst zou zo omgerekend elke feestneus van twee pillen en een lijn cocaïne kunnen voorzien. Eén aanwezige moet zich verantwoorden voor de onderzoeksrechter omdat hij drugs dealde.

In het oorspronkelijke programma zou er hier elke dag van de Feesten een afterparty georganiseerd worden, maar dat gaat niet door. Burgemeester Daniël Termont liet de kelder voor de rest van de Gentse Feesten sluiten. Het café zelf mag openblijven, omdat de kelder werd gehuurd door een organisator die niets met het café te maken heeft. Op de aankondiging van het evenement op Facebook noemt Tim Tubbax zich een van de organisatoren. Tubbax is een van de uitbaters van de beruchte afterclub Spaces in Antwerpen, die een paar jaar geleden werd gesloten na aanhoudende problemen met drugs. Hij werd toen veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk voor drugsfeiten.

De Gentse politie, die de kelder binnenviel na een tip, spreekt van een zeer opvallende en ongewone vangst. "Het gebeurt zelden dat we zo'n enorme hoeveelheid drugs onderscheppen", zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. Toch merkt de politie geen stijging op van het druggebruik tijdens de Gentse Feesten. "We zijn er gerust in dat dit iets heel uniek was. Van een trend is zeker geen sprake."

Volgens het parket van Gent staat de organisator erom bekend "geen oog te hebben voor het feit dat er bijzonder veel drugs in omloop zijn op zijn feestjes." Naar verluidt waren veel feestvierders in de kelder zwaar onder invloed op het moment van de razzia. Het uit de hand gelopen feestje droeg de naam 'Insane invites Space Part 1'.