Direct naar artikelinhoud

Fiscus strenger voor aftrek van restaurantbezoek

De belastingdiensten gaan strenger toezien op het restaurantbezoek van zelfstandigen en ondernemers. Onredelijke uitgaven zullen worden verworpen, benadrukt de overheidsdienst Financiën in een omzendbrief. Belastingexperts vrezen voor willekeur en een hoop monsterboetes.

De horecasector krijgt er een probleem bij. Zelfstandigen en ondernemers zullen wellicht veel minder op kosten van de belastingbetaler op restaurant kunnen gaan. De fiscus heeft immers opnieuw aangekondigd dat hij strenger zal toezien op het populaire gebruik van btw-bonnetjes als aftrekpost voor de belastingen. Dit keer lijkt het menens.

In zijn jongste omzendbrief benadrukt de overheidsdienst Financiën dat restaurantkosten die voor beroepsredenen worden gemaakt niet zomaar worden aanvaard. Kosten die een 'overdreven karakter' hebben of 'onredelijk' zijn, komen niet in aanmerking voor aftrek.

Het einde dreigt voor exuberante etentjes. Met de omstreden monsterboetes van 309 procent, die de overheid in stelling bracht om belastingontduiking harder aan te pakken, heeft de fiscus een belangrijke stok achter de deur om in te grijpen. Van de door minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) beloofde versoepeling van de monsterboetes lijkt niks in huis te komen.

Belastingexperts voorspellen dat de monsterboetes onverkort van kracht blijven. Ze vrezen bovendien voor willekeur vanwege de fiscus bij de toepassing van de boete. "De omzendbrief geeft ambtenaren vrij spel. Voortaan hangt de belastingplichtige af van de goodwill van zijn controleur. En als hij niet akkoord gaat, krijgt hij een boete van 309 procent", zegt Michel Maus, hoogleraar fiscaliteit aan de Vrije Universiteit Brussel.

"De ambtenaar zal zelf moeten uitmaken wanneer hij de boete toepast. Bij twijfel zal hij altijd kiezen voor de monsterboete. Dan is hij tenminste zeker dat hij geen fout begaat", zegt Dirk Van Belle, fiscalist bij het bekende advocatenkantoor Dauginet.

Hij verwacht dat ook restaurantbezoekers met deze harde werkelijkheid worden geconfronteerd. Daardoor dreigt het prijskaartje bij een foute aangifte fors op te lopen. Niet aanvaarde restaurantkosten riskeren voortaan te worden belast tegen 309 procent.

Tot voor kort werd die extreem zware sanctie nooit toegepast. Als controleurs bepaalde restaurantkosten niet aanvaardden, werden die tegen een veel lager tarief belast als een privévoordeel van de betrokken ondernemer. "Je zult zien dat controleurs vaker zullen grijpen naar de monsterboete", waarschuwt Van Belle.

Een rigoureuze toepassing van de monsterboete was voorzien vanaf 1 juli, maar kmo-organisaties lopen storm om de boete af te zwakken. Op een punt halen ze tot dusver hun gelijk. Maar meer dan een zoethoudertje lijkt het niet.

Ondernemers die fouten maken bij de berekening van het fiscaal voordeel van bedrijfswagens kunnen tijdelijk ontsnappen aan de monsterboete. Het nieuwe stelsel staat niet op punt en daardoor kunnen er fouten zijn. De fiscus is bereid om die fouten 'enkel' voor dit jaar door de vingers te zien, zo staat in de omzendbrief van Financiën.