Direct naar artikelinhoud

Dochters Dick Cheney publiekelijk in de clinch over homohuwelijk

Het belooft een fijne Thanksgiving te worden ten huize Cheney. De twee dochters van de voormalige vicepresident van de VS, Dick Cheney, gingen de jongste dagen fors met elkaar in de clinch op het internet. De inzet: averechtse visies op het holebihuwelijk.

Nadat ze in de zomer al eens bonje hadden, kunnen Liz Cheney, een Republikeinse kandidaat-senator voor de staat Wyoming, en haar zus Mary, een lesbische die getrouwd is met haar vriendin, hun geruzie alweer niet binnenskamers houden. Sinds vorig weekend hangen ze hun vuile was buiten op publieke fora zoals televisiezender Fox News of Facebook.

Liz beet de spits af door op het conservatieve kanaal haar antipathie jegens het holebihuwelijk te spuien. Het gay marriage, oreerde de politica, hoort op het niveau van de deelstaten te worden geregeld, niet het federale. Waarna ze in één ruk door naar haar jongere zus verwees.

"Ik ben gek op Mary en op haar familie", verzekerde Liz op Fox, "maar ik geloof in de traditionele definitie van het huwelijk: dat het een verbond is tussen een vrouw en een man." Meer nog: "Ik zal het over dit issue altijd oneens blijven met mijn zus."

Waarna bij Mary en haar echtgenote Heather Poe het huis even te klein was. "Ik ben zeer ontgoocheld", ging Heather op Facebook in de tegenaanval. "We hebben Liz vaak bij ons te gast gehad en samen de vakantie doorgebracht. Toen ik met Mary trouwde (vorig jaar, LD), zei ze ons hoe gelukkig ze voor ons was. Dat ze nu stelt dat we niet langer het recht hebben om gehuwd te zijn, is een belediging."

Mary zelf liet zich ook niet onbetuigd. Ze 'likete' de boodschap van haar vrouw en onderschreef haar woorden. "Ik zou het niet beter hebben kunnen zeggen", zei ze. "Liz, dit gaat niet alleen over een onderwerp waarover we het oneens zijn, dit is een kwestie waarin jij aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat."

Nieuw is de zusterlijke onmin niet. Ook in augustus al had Mary, eveneens op Facebook, uitgehaald naar Liz. "Ze heeft het compleet fout voor met homorechten", zo schreef ze.

Maar deze keer gaapt de kloof dieper. Aan The New York Times zei Mary dat ze zich niet met Liz wil verzoenen zolang die vasthoudt aan haar standpunt.

Liz zelf noemt haar zus intussen schijnheilig. Mary was dan ook adviseur voor de herverkiezingscampagne van George W. Bush in 2004. Ook Bush is tegen het holebihuwelijk.

Liz komt op in de VS-staat waar het door Annie Proulx geschreven kortverhaal Brokeback Mountain, over twee homoseksuele cowboys, zich afspeelt. In haar boeken schetst de auteur een brute, onbuigzame wereld waar ethisch liberalisme geen wortel schiet. Liz' rivaal voor het Senaatsticket, Mike Enzi, gelooft dan ook niets van haar politieke stellingname.

"Ze is niet echt conservatief", zei Enzi, "ze is hier gewoon geparachuteerd door haar vader."

Beide zussen zijn inmiddels niet langer on speaking terms.