Direct naar artikelinhoud

Begroting klopt, met dank aan 'onder-benutting'

De Vlaamse regering presenteert een begroting in evenwicht voor 2014. Het gat van 600 miljoen euro raakte dit weekend gedicht. Met (veel) dank aan de 593 miljoen euro uit zogenaamde 'onderbenuttingen'.

Onderbenuttingen zijn de uitgaven die wel gebudgetteerd zijn, maar waarvan verwacht wordt dat ze niet helemaal worden uitgegeven. De ministers en departementen vragen immers altijd meer geld dan ze effectief spenderen. De ogen zijn groter dan de maag, zeg maar. Als er bijvoorbeeld 5 miljoen wordt voorzien voor een project en dat maar 4 miljoen kost, is er 1 miljoen onderbenutting.

De Vlaamse regering gebruikt deze 'meevallers' graag in de afrekening, maar ondernemerskoepel Voka stelt zich daar vragen bij. "Bij de opmaak van het budget legt Vlaanderen de facto een buffer aan van een half miljard", reageert Jo Libeer, de gedelegeerd bestuurder van Voka. "Ik wil niet voor avonturen pleiten, zeker niet, maar dat is toch wel heel ruim." Libeer kent geen enkel bedrijf dat zo royaal zou tellen. "Vanuit economisch oogpunt zijn die onderbenuttingen ook tegenvallers. Omdat het engagement wel genomen wordt voor bepaalde investeringen, maar finaal volgen de centen niet. Dat is spijtig. Je vraagt je af of de Vlaamse regering zijn ambities zo wel realiseert. Zeker omdat veel onderbenuttingen uit instellingen komen die onze economie kunnen aanzwengelen."

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) verdedigt zich. "Die onderbenuttingen zijn zeker niet alleen uitgestelde investeringen. Het gaat soms over heel banale zaken. Energiekosten die iets lager uitvallen, een geplande aanwerving die niet doorgaat, enzovoorts", zegt zijn woordvoerder.

Naast de onderbenuttingen zijn er voor 112 miljoen euro besparingen doorgevoerd, onder meer door de sanering bij de Vlaamse ambtenaren op te trekken van 6 naar 6,5 procent, en worden voor 190 miljoen euro eerder voorziene buffers toch ingezet. De Vlaamse regering maakt ook 300 miljoen euro vrij voor nieuw beleid. Exact 166 miljoen daarvan gaat naar het bevorderen van de concurrentiekracht. Dat bedrag komt overeen met de som die KBC jaarlijks betaalt als vergoeding voor de redding van de bank in 2008.