Direct naar artikelinhoud

Ketnet krijgt een broertje

De VRT heeft een plan klaar om een tweede kinderzender te beginnen. Op het nieuwe Ketnet Jr. zullen programma's voor peuters en kleuters tot zes jaar worden uitgezonden. Op Ketnet kunnen kinderen van zes jaar en ouder terecht.

Wie zijn kinderen op de tablet naar Ketnet laat kijken, kan al kiezen tussen de gewone Ketnet-app en de Ketnet Jr.-app. Die laatste heeft programma's als Bumba, Kaatje en Musti. Op de gewone Ketnet-app vind je onder meer Ghost Rockers en Karrewiet, programma's voor kinderen die al op de lagere school zitten.

Dat onderscheid moet je ook op televisie kunnen maken, vindt de VRT. Ketnet schakelt nu om de paar uur tussen verschillende doelgroepen, maar dat is een onhoudbare spreidstand, zegt netmanager Maarten Janssen. "Een kind van drie jaar is radicaal anders dan een van twaalf jaar. Ze hebben andere behoeften en verwachtingen. Ook het mediagedrag en de markt is veel veranderd. Een paar jaar geleden waren peuters en kleuters het gewend om soms wel en soms niet naar hun programma's te kijken. Nu wil iedere doelgroep op elk moment van de dag worden bediend. Het huidige aanbod voldoet niet meer."

En dus wil de VRT Ketnet in tweeën splitsen, waarbij het nieuwe Ketnet Jr. als lineair kanaal zou worden gelanceerd en tussen zes uur 's ochtends en acht uur 's avonds zou uitzenden. Om dat alleen online te doen, is het nog te vroeg, zegt Janssen. "Dat zal op termijn misschien zaligmakend zijn, maar uit onderzoek bij ouders blijkt dat televisie het belangrijkst blijft. De tablet alleen doet het niet. Bovendien vinden we het belangrijk iedereen te kunnen bedienen, ook de kinderen die geen internet of tablet hebben." Het programmablok voor peuters en kleuters kun je nu ook opvragen met de rode knop, maar die wordt steeds minder gebruikt.

Meerwaarde

Met de twee kinderzenders hoopt de VRT ook beter de concurrentie aan te gaan met zenders als Nick Jr. en Disney Junior, die op dezelfde jonge doelgroep mikken. "Bij die zenders krijg je overal hetzelfde te zien, of je nu hier kijkt, in Frankrijk of in Duitsland", zegt Janssen. "Ketnet kan een meerwaarde bieden met een reclamevrij aanbod met veel lokale programma's."

De VRT legt momenteel de laatste hand aan zijn plan voor de tweede kinderzender. Maandag krijgt de Vlaamse regering het, waarna de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) zes maanden heeft om het te onderzoeken. De VRM moet onder meer nagaan of de twee kinderzenders binnen de opdracht passen en hoeveel die zullen kosten. Als de VRM en de regering het licht op groen zetten, kan de VRT alles concreet uitwerken en met Telenet en Proximus onderhandelen over een plaats op de digibox. Over ongeveer een jaar zou alles klaar moeten zijn om met Ketnet Jr. te beginnen.

Veel herhalen

Het plan lag ook al voor op de raad van bestuur van de VRT, waar het gros van de leden zich achter het splitsen van Ketnet schaarde. Er kwam alleen tegenwind van de N-VA-fractie. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) stelt zich vragen bij de noodzaak van twee kinderzenders. "De VRT heeft al eens zo'n proef gedaan met Ketnet+, maar dat werd afgevoerd met het argument dat het beter was om met het internet te werken." Zijn collega Katia Segers (sp.a) reageert: "Als het aanbod niet gedifferentieerd genoeg is, is het positief dat de VRT onderzoekt hoe hij zijn kijkers weer beter kan bedienen."

Vandaele vraagt zich ook af of de openbare omroep de private omroepen extra moet beconcurreren met een nieuwe kinderzender, en of die niet te veel kost in tijden van besparingen. Ketnet werkte in 2015 met een budget van 33 miljoen euro.

Hoeveel de ontdubbeling kost, wil de VRT niet zeggen. "Er zijn uiteraard opstartkosten, want er zitten ook mensen achter, maar alles in acht genomen is dit vrij goedkoop", zegt woordvoerder Bob Vermeir. "De programmering gebeurt geautomatiseerd en we kopen dit soort kinderprogramma's aan met het recht om die heel veel of zelfs onbeperkt te herhalen. Op Ketnet Jr. zouden we met blokken werken die we constant herhalen. Voor kleine kinderen is dat geen probleem. Integendeel zelfs."