Direct naar artikelinhoud

Studio 100 werkt in Australië en Parijs aan 3D-film over 'Maya de Bij'

Studio 100 werkt aan een 3D-animatiefilm over Maya de Bij die in 2014 in de zalen moet verschijnen. Intussen zoekt de Vlaamse groep ook, onder meer in Duitsland, naar nieuwe attractieparken.

Hans Bourlon, stichter en CEO van Studio 100, kondigde de plannen aan in Sydney, waar zijn groep de film over Maya de Bij zou maken. Flying Bark, het Australische dochterfiliaal van Studio 100, heeft de leiding over het project, samen met het Franse dochterfiliaal van de groep. "We gaan vooral vanuit Australië en Parijs werken want in deze twee landen krijgen we overheidssteun voor onze televisieproductie ", legde Bourlon uit tijdens een bezoek van Prins Filip. Concreet krijgt Flying Bark hier ruim 40 procent van zijn investeringenin televisieproducties van de regering terug. "Dat is in België niet het geval. Als ik de trein neem in Brussel-Zuid, en ik zie de oude animatiestudio, dat doet het toch wel een beetje pijn, vooral voor een land zoals België dat een traditie van stripverhalen en animatie heeft", besluit Bourlon. "Australië heeft een slim, consequent en objectief systeem. Bovendien is het nuttig om een Angelsaksische dimensie aan onze productie te geven."

Momenteel telt Studio 100 - begonnen in 1989 - 2.000 werknemers, waar- van 85 in Sydney, een honderdtal in Parijs en 50 in München. De rest werkt in de vijf attractieparken die de groep al heeft in België (Plopsaland, Plopsa Coo, Indoor Hasselt), Duitsland en Nederland.

Extra kapitaal

"We zoeken naar nieuwe mogelijke investeringen in attractieparken, vooral in Duitsland. Onze parken moeten een meerwaarde bieden aan onze catalogus", zegt CFO Koen Peeters. Die catalogus van figuurtjes en tv-reeksen, die onder andere Maya de Bij, Mega Mindy, Vicky de Viking, Huis van Anubis, omvat, is heel rijk. Studio 100 is eigendom van de twee stichters Bourlon en Verhulst, maar BNP Paribas heeft eveneens 33 procent van de groep in handen. Een beursgang, om extra kapitaal op te leveren, staat niet op de agenda.