Direct naar artikelinhoud

Zure oprispingen bij Polen

Wekenlang verkeerde het Poolse volk in euforie en borrelde nationaal enthousiasme op. Maar zaterdag eindigde het EK voor het gastland in een gigantische kater. De Poolse nationale ploeg en bondscoach Smuda liggen onder vuur, maar ook intern borrelt de onvrede op. 'Als we een afspraak maakten met bondsvoorzitter Lato, werd die niet nagekomen', zegt aanvoerder Blaszczykowski.

Het ging op het EK van kwaad naar erger met het Poolse nationale elftal. In de openingsmatch tegen Griekenland dreef het team van coach Smuda 90 minuten op enthousiasme, tegen Rusland was dat nog één helft het geval en tegen Tsjechië trapte de thuisploeg zaterdag al na een dik kwartier op de adem. Vooral na de rust was Polen op verdedigen aangewezen. De tegengoal van Petr Jiracek viel halfweg de tweede helft dan ook niet uit de lucht. Met amper twee punten finishte Polen laatste in zijn groep.

Na een 4-1-nederlaag in de eerste groepswedstrijd tegen Rusland dreigde het EK nog een drama te worden voor Tsjechië, maar twee duels later gaat het team van coach Michal Bilek als groepswinnaar naar de kwartfinales. Op zich is het al opmerkelijk dat een team met een negatief doelsaldo (-1) zijn groep wint.

Bilek werd in de openingsmatch tegen de Russen nog uitgefloten. "Bilek buiten!", klonk het toen massaal vanuit het vak met de Tsjechische fans. Tsjechië had al een moeizame kwalificatiecampagne achter de rug en wist zich slechts te plaatsen voor het EK na winst in barragematchen tegen Montenegro. Maar Bilek liet het niet aan zijn hart komen en voerde voor de tweede groepswedstrijd tegen Griekenland een tactische wissel door: hij bracht defensieve middenvelder Hubschman in de ploeg en liet Petr Jiracek naar de flank verhuizen. Zowel tegen de Grieken (2-1) als zaterdag tegen Polen (1-0) opende Jiracek de score.

Kind van de rekening is dus gastland Polen en de niet-kwalificatie voor de kwartfinale lokt behoorlijk wat kritiek uit. "Coach Smuda en zijn spelers noemden dit de belangrijkste match van hun leven, maar op het veld viel daar niks van te zien", schrijft de toonaangevende Gazeta Wyborcza. "Als de spelers een wanhopige, emotionele strijd geleverd hadden en op het einde toch verloren hadden, dan hadden we hen beloond met applaus. Maar dat was niet het geval."

Of daar de reden voor de uitschakeling lag, is niet duidelijk, maar binnen de spelersgroep borrelde na de match flink wat onvrede op over de manier waarop de Poolse bond de zaken had aangepakt. Met name aanvoerder en Dortmundmiddenvelder Jakub Blaszczykowski, die tegen de Russen nog een wondermooie goal had gemaakt, spaarde zijn kritiek op bondsvoorzitter en voormalig stervoetballer Grzegorz Lato niet. Die zou de bond nog besturen zoals in de oude communistische tijden.

Kritische kapitein

"Als we de kant van het professionalisme uit willen en als we ons voetbal willen doen lijken op dat in andere landen, dan zullen we een voorbeeld moeten nemen aan de besten", aldus Blaszczykowski. "De bondsvoorzitter zegt in elk interview dat hij een goeie relatie heeft met het team. Maar dat kan ik persoonlijk niet bevestigen. Want iedere keer als we een afspraak met hem maakten, werd die niet nagekomen. Veel zaken worden niet afgehandeld zoals het hoort."

Blaszczykowski haalde het voorbeeld aan van wat er zich de dag van de match tegen Tsjechië 's middags nog afspeelde. "Er waren elke speler acht tickets voor familie en vrienden beloofd voor deze match", aldus de doorgaans gematigde Poolse aanvoerder. "Uiteindelijk kregen we in de uren voor de match elk twee tickets, om ons de mond te snoeren. Natuurlijk ligt daar de oorzaak van de uitschakeling niet, maar wij zouden daar als spelers op dat moment niet meer mee bezig moeten zijn. Ik vind het als aanvoerder mijn recht en mijn plicht om deze zaken bekend te maken."