Direct naar artikelinhoud

Geen kerstbomen in onbestuurbaar Haaltert

De Oost-Vlaamse gemeente Haaltert kan geen geld uitgeven om kerstbomen te plaatsen. Dat heeft weinig te maken met ideologische principes, wel omdat de gemeente al sinds eind juli onbestuurbaar is.

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) geeft Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers een nieuwe bemiddelingsopdracht om de impasse te doorbreken.

De problemen begonnen afgelopen zomer nadat twee van de vier leden van coalitiepartner Open en Liberaal meestemden met het onbestuurbaarheidsvoorstel van de oppositie. Sindsdien kan de gemeente geen geld meer uitgeven, tenzij voor besliste maatregelen.

Intussen zijn we al een half jaar verder en de gevolgen laten zich altijd meer voelen, ook in erg banale zaken. Zo konden geen kerstbomen aangekocht worden om de straten te versieren. De N-VA- en sp.a-schepenen en burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) hebben laten weten dat er wel bomen staan omdat ze die uit eigen zak betaalden.

De niet-partijgebonden burgerbeweging AHA roert zich in het protest en wijst op de praktische gevolgen die erg vervelend kunnen zijn voor burgers: verkavelingsvergunningen worden niet meer goedgekeurd of dossiers rond onder meer speelpleinen, fietspaden of schoolinfrastructuur blijven liggen.

Tegelijk is er een hele procedureslag aan de gang. Dezelfde raadsleden die meestemden voor onbestuurbaarheid trokken dat besluit eind november in en riepen meteen daarna opnieuw de onbestuurbaarheid uit. Dat deden ze om een procedure van de bestuurscoalitie voor de Raad van State sneller af te zijn.

Het is nu aan Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers om opnieuw te bemiddelen zodat een nieuwe coalitie op de been kan komen. Eerder al wees CD&V de hand af van coalitiepartners N-VA en sp.a.