Direct naar artikelinhoud

Thuiswerk financieel slecht geregeld

Steeds meer bedrijven verliezen rechtszaken van (ex-)werknemers die een vergoeding vragen en ook krijgen voor thuiswerk. Veel ondernemingen staan thuiswerk toe, maar regelen de praktische afspraken en de vergoedingen informeel. Geen goed idee, zo waarschuwt Randstad.

Wie zonder aangepaste of extra arbeidsovereenkomst en dus zonder vergoeding aan telewerk doet, kan bij een conflict een vergoeding proberen te vorderen. Rechters gunnen werknemers in dat geval de forfaitaire bijdrage van 10 procent van het brutodagloon per thuiswerkdag. Dat bedrag moet de kosten dekken die een werknemer thuis maakt, zoals het verbruik van elektriciteit en verwarmingskosten.

Van thuis uit werken zit in de lift. Uit de jongste cijfers van de FOD Economie blijkt dat in 2015 zowat 595.000 werknemers minstens af en toe van thuis uit werkten, leerkrachten uitgezonderd. Dat is een stijging van 21 procent in vijf jaar.

Duur onbeperkt

"Thuiswerken moet eigenlijk altijd in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen", zegt arbeidsrechtspecialist Filip Tilleman, auteur van Werkpocket, een overzichtswerk van Randstad dat wijst op de valkuilen in het arbeidsrecht. "Ook de onkostenvergoeding en de hoogte daarvan moeten op papier staan. Tien procent van het brutodagloon per dag thuiswerk is volgens de wet op thuisarbeid de limiet. Maar in veel bedrijven wordt het heel informeel geregeld en wordt er geen vergoeding voorzien. Alles verloopt in onderling overleg, en werkgever noch werknemer denkt aan de mogelijke gevolgen bij een eventueel conflict."

Tilleman verwijst naar recente zaken voor de arbeidsrechter, die allemaal in het voordeel van de werknemer zijn beslist. Voor de dagen waarop zij thuis hadden gewerkt - wat onder meer met mailverkeer tussen werknemer en werkgever werd aangetoond - kregen ze een vergoeding van 10 procent van hun brutoloon van die dag.

Bovendien is wel de hoogte van de vergoeding beperkt, maar niet de duur, zegt Tilleman nog. "Werknemers kunnen jaren terug in de tijd gaan als ze kunnen aantonen dat ze toen hebben thuisgewerkt. De rechtbank maakte nooit een onderscheid tussen thuiswerken zonder of met overeenkomst: het feit van het thuiswerken was er, dus had de werknemer recht op een vergoeding."

Gouden raad

Professor arbeidsrecht Frank Hendrickx (KU Leuven) bevestigt dat afspraken op papier eigenlijk verplicht zijn. "Er is een collectieve arbeidsovereenkomst, cao 85, die het telewerk regelt en voorziet dat je contractuele afspraken moet maken over de omstandigheden en vergoedingen. Als onderneming loop je inderdaad risico's door enkel informele afspraken te maken."

Werkgeversorganisatie VOKA vindt het succes van thuiswerken een positieve evolutie, maar is zich bewust van de problemen die daarbij kunnen komen kijken. "Bedrijven moeten inderdaad goede afspraken maken met hun werknemers. Wij maken onze leden daar regelmatig attent op." Tilleman: "Mijn gouden raad is: schenk klare wijn en zet alles op papier. Bedrijven moeten ook realistisch zijn: werknemers maken nu eenmaal kosten als ze thuiswerken."