Direct naar artikelinhoud

Sp.a wil ook Antwerpse 'beweging'

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws wil samen met Groen, PVDA+ en gelijkgezinde onafhankelijken als progressieve beweging naar de kiezer trekken in 2018. Officiële afspraken zijn er nog niet, maar Meeuws is optimistisch. 'De beweging is organisch aan het groeien.'

Johan Vande Lanotte droomt van een burgerbeweging in Oostende, Tom Meeuws van een in Antwerpen. "Er broeit iets in Antwerpen", zweert hij. "Het idee van een progressieve krachtenbundeling is helemaal niet vergezocht. Sp.a, Groen en PVDA+ komen elkaar op allerhande acties tegen het huidige stadsbestuur steeds vaker tegen, we spreken steeds meer uit één mond."

Niet dat de partijen ook al samen rond de tafel gezeten hebben. Groen houdt de boot vooralsnog ook expliciet af, maar het achterliggende idee van de burgerbeweging zijn ze wel genegen. "Wij voeren momenteel intensieve gesprekken met de Antwerpenaar en een van de belangrijkste punten die steeds naar voren komen is democratie. De betrokkenheid van de burger en hoe die zijn stem kan laten horen", zegt Antwerps kopstuk Wouter Van Besien.

Over mogelijke samenwerkingsverbanden wil Groen dan weer niet horen tot september 2017. Toch kan dat het optimisme van Meeuws niet temperen. "De beweging is organisch aan het groeien, een samenwerking van gevestigde krachten, grotere en kleinere verenigingen en burgers die niet onder een partijvlag varen. Ik sluit echt niet uit dat we zo naar de kiezer zullen trekken. Het is zo duidelijk dat er van alles fout loopt in Antwerpen nu. We zullen het voorjaar gebruiken om gesprekken aan te knopen."

Geen stadslijst of kartel

Let op de terminologie. Meeuws heeft het nadrukkelijk over een beweging, niet over een stadslijst of een kartel, concepten waar in het verleden nochtans ook al onafhankelijken op figureerden. 'Stadslijst' is verbrand sinds het experiment dat Patrick Janssens in 2012 met CD&V ondernam en faliekant afliep. 'Kartel' doet dan weer te veel aan als een simpele optelsom van twee (of drie) partijen worden samen één. Het doet te veel denken aan de oude manier van politiek doen en dat is nu net het tegenovergestelde van wat die progressieve beweging moet uitdragen.

PVDA+ schreeuwt overigens wel al weken van de daken dat ze maar wat graag een kartel zou vormen met de andere twee. Hoe de partij ten opzichte van een beweging staat, is niet helemaal duidelijk. Peter Mertens, kopman van PVDA+ in Antwerpen, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Van een samenwerking met CD&V, nochtans voorzien van een activistische linkerflank, is voorlopig geen sprake. Die partij koos met de verhuis van vicepremier Kris Peeters naar Antwerpen resoluut voor een eigen strategie, waardoor er zich behalve links versus rechts ook een strijd tussen Bart De Wever versus Kris Peeters aftekent aan de Schelde.

Meeuws heeft voor de Antwerpse beweging de volle steun van partijvoorzitter John Crombez. "Dit gaat verder dan burgerparticipatie, dit gaat over vertegenwoordiging. We moeten wat er leeft bij de bevolking meenemen in de lokale politiek. Dat is wat een beweging moet zijn, niet het simpelweg bundelen van enkele politieke partijen", aldus de nationale voorzitter. Schrik dat hij door de creatie van zulke bewegingen de grip op zijn partij en het lokale beleid zal verliezen heeft Crombez niet, benadrukt hij. "Wie daar bang voor is, doet aan politiek zoals tien of twintig jaar geleden. Dan ben je niet bereid om te luisteren naar de tendensen in de maatschappij."

Parallel met het politieke proces zijn een groep individuele Antwerpse burgers en een aantal organisaties zoals Hart Boven Hard ook druk doende zich te organiseren in een progressieve burgerbeweging. Die beweging zou losstaan van de politiek. De bedoeling zou niet zozeer zijn om een lijst te vormen, wel om een groepering te vormen die de belangen van de Antwerpenaar vertegenwoordigt.

►2