Direct naar artikelinhoud

Assad wil 'over alles' onderhandelen

De Syrische regering is bereid tijdens de vredesgesprekken in Kazachstan over alles te onderhandelen. Het is nog niet duidelijk wanneer die gesprekken, onder leiding van Rusland en Turkije, beginnen.

Toen Syrisch president Assad werd gevraagd of hij bereid zou zijn af te treden als president, een eis die de rebellen sinds het begin van het conflict stellen, antwoordde hij: "Ja, maar mijn positie is verbonden aan de grondwet. Als de oppositie dit ter discussie wil brengen, moet ze de grondwet in vraag stellen."

Assad zei tegen Franse media dat het wachten is op een datum en informatie over welke rebellengroeperingen aan de onderhandelingstafel zullen aanschuiven. Tegelijk geeft hij aan "elke vierkante centimeter" van het Syrische grondgebied te willen heroveren op de rebellen, "hoe ze zichzelf ook noemen".

Nog volgens de president wordt het door Turkije en Rusland geregelde staakt-het-vuren regelmatig geschonden. De rebellen beschuldigen het regime er dan weer van het bestand te schenden. Het Vrij Syrisch Leger heeft zijn deelname aan de onderhandelingen daarom nog niet bevestigd.

Ook maakt Assad zich zorgen over het feit dat rebellen in de buurt van de hoofdstad de watervoorraden van Damascus in handen hebben.