Direct naar artikelinhoud

Vandeurzen onderzoekt impact milieu op lichaam

Gezondheidsschade door het milieu voorkomen en vroegtijdig opsporen: daar trekt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) de komende drie jaar 2.840.000 euro voor uit.

Fijn stof, zware metalen, geluids- en geurhinder, chemische stoffen en ozonpieken. "Het milieu heeft onmiskenbaar een effect op onze gezondheid", duidt Bart Bautmans, teamverantwoordelijke bij het Agentschap Zorg & Gezondheid. "Bedoeling nu is om de wetenschap te gaan toepassen. Om burgers, artsen en gemeentes te informeren en adviseren. Om na te gaan hoe een gemeentebestuur maatregelen kan nemen. Hoe kan Vlaanderen meer rekening houden met gezondheid in zijn omgevings- of mobiliteitsbeleid?"

Met twee initiatieven wil minister Vandeurzen de impact van het milieu op onze gezondheid monitoren. Een eerste luik kijkt onder meer naar leefomgeving en mobiliteit. Bautmans: "Veel verkeersblootstelling doet iets met ons lichaam. Het verzwakt de longfunctie, verhoogt het risico op hart-en-vaatziekten en op vroegtijdige sterfte. Daarop willen we ingrijpen."

Inzoomen

Daarnaast komt er een onderzoek naar de rol van het milieu bij ziektes waarmee de Vlaming naar zijn huisarts trekt. Zo zal het Intego, de onderzoeksinstelling voor huisartsgeneeskunde van de KU Leuven, nagaan of de link tussen milieu en gezondheid te zien is in de elektronische medische patiëntendossiers. Bautmans: "Merken zij in een bepaalde regio een grote concentratie aan hart- en vaatziektes op, dan kunnen ze die huisartsen en lokale besturen verwittigen. 'Moeten we hier niet eens op inzoomen?' 'Zou hier meer fijn stof voorkomen dan de toegelaten waarden?' Die tendens in kaart brengen en zichtbaar maken is belangrijk. Daarna kun je verder denken: is het niet aangewezen om in die regio het mobiliteitsplan aan te passen, bijvoorbeeld?"