Direct naar artikelinhoud

Brugge hoopt op de oude Vossen

Ook gezien hoe Jelle Vossen tegen OHL kansen miste die hij normaal met de ogen toe binnenknalt? Hélemaal niet naar het beeld van de scorende spits zoals hij zich vooral in zijn beste jaren bij Genk toonde. Dat bewijzen ook de statistieken.

"De scorende spits die we nodig hadden." Zo werd Vossen begin september voorgesteld, maar scoren doet de Limburger voorlopig niet zo vlot in Brugge. Toch niet als in zijn beste jaren bij Genk: 20, 20 en 17 competitiegoals van 2010 tot 2013. Zo kwam hij aan een gemiddelde van respectievelijk één goal om de 144 minuten, één om de 129 minuten en één om de 149 minuten.

De statistieken van een topschutter. Maar dié Vossen hebben we bij Club nog niet gezien. Even leek hij vertrokken toen hij eind september drie keer op rij scoorde: tegen Waasland-Beveren, tussendoor in de beker op Patro Eisden en de winninggoal op Lokeren. Maar daarna viel hij stil. En zo komt hij aan een gemiddelde van één competitiegoal om de 231 minuten.

Opvallend, zeker omdat de kansen er al waren om zijn doelpuntensaldo op te krikken. Oók opvallend, zijn twee goals maakte hij telkens in steun van diepe spits Leandro. Geen toeval volgens Mario Been, zijn coach in 2011-2012. "Jelle was toen op zijn best met Benteke als diepe spits voor hem. Hij heeft de gave om zich altijd te bevinden waar de bal zal terechtkomen. Als je hem als diepe spits gaat opstellen of aan de zijkant, rendeert hij een stuk minder."

Voor ex-ploegmaat Thomas Buffel is zijn positie dan weer géén punt. "Jelle heeft bij ons ook als diepe spits gespeeld. Succesvol ook." Het geheim tot dat succes? "Zolang hij maar voorzetten krijgt. En het is belangrijk dat hij één of meer spelers rond zich heeft die zijn loopacties voor doel herkennen." Heeft Preud'homme het dan toch bij het rechte eind om hem regelmatig als diepe spits uit te spelen? En is het slechts een kwestie van tijd voor Vossen wél vlot gaat scoren?

Killer

Want van het systeem hangt het niet af of hij zo'n reuzenkans als die tegen OHL afmaakt of niet. Volgens Marvin Ogunjimi wél van hoe hij zich voelt. "Jelle moet vertrouwen voelen", zegt zijn spitsbroeder in het ook succesvolle 2010-2011. "In het systeem door rond een diepe spits te spelen. Maar hij moet ook vertrouwen voelen in de vorm van speelkansen. De ene match wel spelen en de andere niet is slecht voor een killer als hij."

Been beaamt: "Jelle heeft continuïteit nodig. Ik weet wel dat het rotatiesysteem iets van deze tijd is, maar voor mij is Jelle de uitzondering op de regel. Als hij fit was, speelde hij onder mij altijd." Aan Preud'homme én Vossen om te tonen dat het ook anders kan.