Direct naar artikelinhoud

Productiehuis De chinezen verhuist naar Mechels kantoor en Leuvense boot

De chinezen, de makers van Ten oorlog en Radio gaga, verhuizen naar een leegstaande redactieruimte van het Sanoma-gebouw in Mechelen. Tegelijk kocht het productiehuis een kantoorboot aan de Leuvense Vaart.

Toen ex-Woestijnvissers Elke Neuville, Arnout Hauben en Mikhael Cops in 2011 een eigen productiehuis oprichtten, vonden ze al snel onderdak in het voormalige kantoor van Hotel Hungaria (Dagelijkse kost, Groenland) aan de Vaartkom in Leuven. Maar dat pand moet binnenkort plaats ruimen voor appartementen. Daarom verhuist de redactie van De chinezen nog deze week naar een nieuwe locatie. Of beter, een dubbele locatie. Een creatieve oplossing, typerend voor de tv-makers van programma's als Ten oorlog, Radio Gaga en Iedereen beroemd.

Het productiehuis kocht onlangs het voormalige vrachtschip Vitalis, ook aan de Leuvense Vaartkom, waarop tot voor kort kookworkshops werden gegeven. "Toen die te koop werd gezet, waren we meteen enthousiast", zegt Elke Neuville. "De boot is niet groot genoeg om al onze medewerkers onder te brengen, maar we willen zo graag een symbolisch ankerpunt in Leuven behouden. Om over een paar jaar dan misschien een pand in de stad te zoeken en helemaal terug te keren."

Kantoorruimte in Mechelen

Want het merendeel van De chinezen zal verhuizen naar Mechelen, waar een verdieping van uitgever Sanoma zal worden gehuurd. Door de verkoop van de bladen Story, TeVe Blad en Vitaya aan De Persgroep werd daar recent een deel van het kantoorgebouw ontruimd. Het productiehuis zal er nu de ploegen van enkele programma's onderbrengen. "Wanneer er dan nieuwe projecten bijkomen, zullen we onze boot als extra redactie- of brainstormruimte inzetten," zegt Neuville. "Bovendien, een boot vaart. Dus we kunnen zelfs eens in Mechelen of Vilvoorde gaan liggen als we willen."

Hoeveel het productiehuis voor de kantoorboot heeft betaald, vindt Neuville minder relevant. "Voor ons is het in de eerste plaats een goede investering", zegt ze. "En wie weet komen we binnenkort wel met een talkshow vanop een boot?"