Direct naar artikelinhoud

Gutmensch

Pat Donnez (Klara) en Yves Desmet (De Morgen) blikken in Klara serveert terug op het afgelopen jaar en wat hun gasten daarin getroffen heeft. Yves Desmet gunt ons een blik in de potten.

In de tweede aflevering van Klara serveert, vandaag, zijn professor sociologie en armoede-expert Bea Cantillon en Jan De Cock te gast. Niet de kunstenaar, wel de pastor en straathoekwerker die zich het afgelopen decennium vrijwillig in honderden gevangenissen overal ter wereld liet opsluiten. We hebben het niet alleen over hun relatie met voedsel, de rode draad in de uitzendingen waarin live gemusiceerd, gepraat maar ook gekookt wordt door VRT-chef Eddy Van Den Langenbergh.

Hoe is het om een week zonder voedsel in een cel te zitten, en klopt het dat de Belgische Senaat, waar Cantillon ooit even zetelde, een prachtige wijnkelder zou hebben? En is het moreel te verantwoorden om het daar tijdens een goede maaltijd over te hebben?

2015 was ook het jaar waarin de 'eigen schuld, dikke bult'-redeneringen ons om de oren vlogen. Arm, werkloos, langdurig ziek: het zal ook wel een stukje aan jezelf liggen, dus moet je weer direct aan de slag, en als dat niet lukt, nemen we wel een stukje van je uitkering weg.

Gevangenis: dat kan alleen je eigen verantwoordelijkheid zijn, nooit een gevolg van generatie-armoede, ontbreken van sociale vaardigheden of al die andere dingen die de geitewollensokkendragers in pamflettaire studies als wetenschap proberen door te laten gaan. Klopt dat verhaal nu of niet? En wat is de politieke agenda erachter?

Waar en hoe zijn we de nochtans christelijke kerstmiswaarden, als erbarmen, empathie, mededogen en solidariteit verloren? Waar is het erbarme dich uit de Mattheuspassie van Bach gebleven? Waarom hebben we ze vervangen door angst, veralgemeningen en genadeloosheid voor de zwakkere en beate bewondering voor 'zij die het gemaakt hebben'?

Hoe is het mogelijk dat in 2015 het woord Gutmensch een scheldwoord is geworden?

Omdat de Marconi-studio van de VRT zich ook leent voor livemuziek, en omdat Klara daar een punt van eer van maakt, zijn er ook deze keer telkens toptalenten bij. Ditmaal zowaar - u leest het goed - het accordeonduo Anne Niepold en Gwen Cresens, dat geen accordeonrepertoire maar klassieke muziek van onder meer Bach en Vivaldi brengt.

Klara serveert, live, tussen 12 en 14 uur op Klara, tot en met donderdag 31 december.