Direct naar artikelinhoud

Vermogende Fransen zoeken hun heil in Londen en Brussel

Londen en ook Brussel merken een toenemende belangstelling van rijke Fransen die hun land willen ontvluchten. Dat komt omdat ze de nakende belastingmaatregelen vrezen.

Volgens het satirische blad Le Canard Enchaîné zouden steeds meer rijke Fransen hun land de rug toekeren en hun toevlucht zoeken over de grenzen. Het blad maakt melding dat onder meer in Brussel het aantal 'French Desk'-medewerkers fors is toegenomen. Zij moeten hun landgenoten makkelijker wegwijs maken in de Belgische fiscale wetgeving. Een bevestiging daarvan konden we vooralsnog niet verkrijgen.

Eind vorige week merkte het makelaarsbedrijf Knight Frank, dat actief is in de top van de woningmarkt in de Britse hoofdstad, alvast op dat het een sterk stijgende belangstelling van vermogende Fransen in huizen in Londens duurste wijken waarneemt. Het aantal Franse verzoeken via internet om informatie over huizen in Londen steeg in het eerste kwartaal met 19 procent. Dat staat in schril contrast met het aantal vragen van mensen elders in Europa, dat daalde met 9 procent, aldus het kantoor. Uit hun gegevens maken ze op dat het vooral gaat om Fransen die tenminste in staat zijn om 1 miljoen tot 5 miljoen pond (1,2 miljoen euro tot 6 miljoen euro ) voor een huis op tafel te leggen en daadwerkelijk van plan zijn hun vaderland de rug toe te keren om als inwoner van Groot-Brittannië te kunnen profiteren van een gunstiger belastingregime. De vertegenwoordiger van Knight Frank in België was niet bereikbaar voor commentaar of het ook in ons land zo'n vaart loopt.

Ook Brussel is al jaren erg in trek bij vermogende Fransen. De zogeheten 'l'impasse des Milliardaires', zoals het elitaire Le Square du Bois in de buurt van de Louizalaan wordt genoemd herbergt veel van die rijke Fransen. Officiële cijfers van hoeveel Fransen de belastingen in eigen land ontvluchten en daarbij neerstreken in ons land zijn er niet.

Fransen met fortuin vrezen vooral de belastingmaatregelen die de socialistische presidentskandidaat François Hollande, favoriet voor de overwinning in de tweede ronde, in petto heeft. Hij wil een belastingtarief van 75 procent invoeren voor mensen met een jaarlijks inkomen van 1 miljoen euro of meer. Maar ook de zittende president en kandidaat voor een tweede termijn, Nicolas Sarkozy, wil rijken meer belasting laten betalen. Daarmee wil hij anticiperen op zijn huidige reputatie dat hij de rijken bevoordeelt.

Bijna twee derde van de Fransen steunt het idee om 75 procent belasting te heffen op de allerhoogste inkomens, blijkt intussen uit onderzoek. Het hoogste tarief in de Franse inkomstenbelasting is nu 41 procent. Volgens Hollande zou het nieuwe tarief gaan gelden voor ongeveer 3.000 belastingbetalers, die samen 200 à 300 miljoen euro per jaar verdienen. Economen waarschuwen dat zo'n hoog tarief leidt tot een snelle uittocht van de grootverdieners uit Frankrijk.