Direct naar artikelinhoud

'Steekvlampolitiek lost zinloos geweld niet op'

Als de regering na het MIVB-incident een nieuw blik snelle maatregelen opentrekt, dan kan Christian Lapinne van vzw Zinloos Geweld alleen maar zijn schouders ophalen. 'We moeten mensen leren praten. Ze krijgen hun gevoelens niet verwoord, raken gefrustreerd, en vroeg of laat ontploffen ze.'

Het is de meest gehoorde analyse van de week: dat MIVB-medewerker Iliaz Tahraj stierf bij een extreem geval van verkeersagressie, is vooral een symptoom van de verruwing van de samenleving, een teken dat onze maatschappij steeds agressiever wordt.

Ook Labinne, directeur van de organisatie die ontstond in de nasleep van de moord op Joe Van Holsbeeck, kent die analyse. Dat het antwoord dan moet komen van alweer een lading nieuwe politieagenten, begrijpt hij niet. "Geweld heeft vele tentakels, en steekvlampolitiek impliceert het gebrek aan een langetermijnvisie. Zolang de overheid niet inziet dat geweld voorkomt in alle geledingen van de maatschappij en een totaalaanpak vereist, zal er weinig veranderen. Soms zijn harde maatregelen nodig, maar men onderschat de impact van preventie."

De rode draad in het verhaal van vzw Zinloos Geweld is communicatie. "Als je teruggaat naar de oorzaak van geweldsproblemen, dan stoot je altijd op communicatie als een belangrijke factor. Mensen die er niet in slagen hun gevoelens en behoeftes te verwoorden, die gefrustreerd raken en vroeg of laat uitbarsten. Onze slogan is niet voor niets 'melden moet, praten helpt'. Het is enorm belangrijk om kinderen te leren praten. Zo worden ze weerbaar, en zullen ze om hulp vragen als ze het nodig hebben.

Praten helpt

Om een en ander te veranderen, biedt vzw Zinloos Geweld workshops aan, en spelen voor kinderen, over agressie of cyberpesten. "Het zijn spelen met voorbeelden van agressief gedrag, die het gesprek stimuleren. Kinderen moeten daarbij ook hun gevoelens verwoorden, en vaak vertellen ze dan honderduit. Zo hoor je soms waar ze echt mee zitten. En krijgen ze een stuk inzicht mee. Waarom dingen niet mogen, of dat ze iemand in vertrouwen moeten nemen als er iets scheelt. Men zegt vaak dat kinderen niet praten. Dat klopt, je moet echt ze uitnodigen om te praten. Het is echt een van de oplossingen voor zinloos geweld."

Nog een tip voor beleidsmakers: heb aandacht voor kleine frustraties. "Neem die frustraties weg door duidelijke communicatie. Bijvoorbeeld het parkeerbeleid. In sommige steden mag je het eerste kwartier gratis parkeren. Veralgemeen die regel. Zo vermijd je ongelooflijk veel conflicten met mensen die een boete hebben omdat ze de auto even aan de kant hebben gezet. Het zijn kleine dingen waar mensen zich vreselijk aan ergeren, en waarmee je heel veel kan oplossen."