Direct naar artikelinhoud

Ex-schoonzoon beschuldigt Kazachse president van moordbevel

ASTANA l De oud-schoonzoon van de Kazachse president Nursultan Nazerbajev beweert dat het staatshoofd opdracht heeft gegeven om een vooraanstaande oppositieleider te doden.

Ex-schoonzoon Rakhat Alijev, voormalig plaatsvervangend hoofd van de staatsveiligheidsdienst, zegt in een gesprek met The Independent dat hij bewijsmateriaal aan de Oostenrijkse politie heeft overhandigd waaruit zou blijken dat de president achter de moord op ex-minister Altinbek van Informatie Sarsenbajev zou zitten.

Die werd in februari 2006 samen met zijn lijfwacht doorzeefd met kogels aangetroffen in de stad Almaty. Het betrof de tweede politieke moord in drie maanden. Een maand na de moord op Sarsenbajev werd bekendgemaakt dat ene Yerzhan Utembajev zou hebben bekend de dader te zijn. Hij zit nu een celstraf van twintig jaar uit, maar zou tot een bekentenis zijn gedwongen. Na de moord was er speculatie over de mogelijke betrokkenheid van de president. "Sarsenbajev was de grootste vijand van Nazerbajev", aldus Alijev. "Ik was er getuige van dat Nazerbajev regelmatig over hem klaagde."

Alijev toonde een transcript van een telefoongesprek tussen een naaste medewerker van Nazerbajev en parlementsvoorzitter Nuriat Abikajev. Hieruit zou blijken dat de nasleep van de moord zorgvuldig werd geregisseerd in 's lands hoge politieke kringen.

Alijev ontkende uit te zijn op wraak nadat hij na een reeks aanvaringen uit de gratie was geraakt bij de president en hem was meegedeeld dat hij niet langer getrouwd was met presidentsdochter Dariga. (WB)