Direct naar artikelinhoud

Hardliner en traditionalist favoriet voor opvolging zieke Japanse premier

TOKIO l De Japanse premier Shinzo Abe (52), die woensdag onverwachts ontslag nam, is met maagklachten in het ziekenhuis opgenomen. Abe's gedoodverfde opvolger is Taro Aso, een man die gek is van mangastrips.

Volgens Abe's lijfarts Toshifumi Hibi, van het Keio-universiteitsziekenhuis in Tokio, moet Abe minstens vier dagen opgenomen blijven als gevolg van een aandoening aan het spijsverteringsstelsel. Abe is ook uitgeput en verloor de voorbije weken 5 kilo. "Zijn hele lichaam is verzwakt", zegt de arts. "Enkele weken geleden had hij een acute maagontsteking, waardoor de uitputtingssymptomen alleen maar erger werden."

In Japan heerst al maanden een politieke crisis, maar niemand had voorzien dat Abe uitgerekend aan de vooravond van een cruciaal parlementsdebat, over de Japanse logistieke steun aan de troepenmacht in Afghanistan, de handdoek in de ring zou gooien. Abe's populariteit, nauwelijks een jaar geleden nog goed voor 70 procent, dook de dieperik in na een onaflatende reeks schandalen en onhandigheden.

Op 23 september wordt binnen de leidende, rechtse Liberaal-Democratische Partij (LDP) een nieuwe voorzitter gekozen, die vervolgens, zoals dat in Japan de gewoonte is, automatisch premier wordt.

Topfavoriet voor de functie is Taro Aso, de nummer twee in de LDP. Aso, 66, heeft belangrijke ministerportefeuiiles op zijn erelijst staan, zoals die van Buitenlandse Zaken en Economische Planning. Net als Abe stamt Aso uit een vooraanstaande politieke familie. Zijn grootvader, toenmalig premier Shigeru Yoshida, was de architect van de vredesovereenkomst die Japan na WO II met de geallieerden sloot.

Maar minstens even bekend staat Aso om zijn passie voor Japanse stripverhalen of manga's. Zozeer is de mangawereld in de ban van het perspectief dat Aso premier wordt, dat de aandelen van manga-uitgevers de hoogte in schoten terwijl de rest van de beurs een deuk kreeg door Abe's ontslag.

Net als premier Abe gaat Aso voor een aanhanger van de harde veiligheidslijn door, en steunt hij de Amerikaanse oorlog tegen de terreur. Ook geldt de gedoodverfde nieuwe eerste minister als overtuigd traditionalist en polemicus: voor hem kan er geen sprake van zijn dat vrouwen ooit op de Japanse troon komen, en tot zijn controversiëlere uitspraken behoort zijn trotse stelling dat Japan "het enige land ter wereld is met één natie, één beschaving, één taal, één cultuur en één ras".

In een omstreden verwijzing naar een Japans vredesinitiatief voor het Midden-Oosten zei Taro Aso ook dat "Japan doet wat de Amerikanen niet kunnen. Japanners kun je vertrouwen." (LD)