Direct naar artikelinhoud

Telenet vervangt Exqi niet in kabelaanbod

Kabelbedrijf Telenet is niet van plan om een extra zender op de kabel toe te laten nu Exqi uit het analoge aanbod verdwijnt. De vrijgekomen plaats op de kabel zal gebruikt worden om andere initiatieven te ontwikkelen, zoals 3D-tv.

Het is slechts een kwestie van tijd voor Exqi uit het analoge aanbod wordt genomen. Sinds het opdoeken van de algemene zender Exqi Plus worden op de frequentie van die zender programma’s van de digitale themazenders Exqi Sport en Exqi Cultuur uitgezonden. Maar dat is niet meteen wat ze bij Telenet in gedachten hadden toen ze Exqi Plus een plaatsje op de kabel gaven. En dus zitten Exqi en Telenet nu met elkaar rond tafel om te zien hoe ze op een propere manier afscheid van elkaar kunnen nemen.

Telenet zal Exqi niet vervangen door een andere zender. Het wil de vrijgekomen bandbreedte gebruiken voor het opstarten van nieuwe initiatieven in het kader van hun Digital Wave 2015-project. Met dat project wil Telenet het via zijn kabelnet mogelijk maken om artsen met elkaar te laten communiceren, bedrijven te laten vergaderen, mensen thuis te laten werken en studenten van in hun huiskamer les te laten volgen.

Exqi dreigt niet alleen op de analoge kabel plaats te moeten ruimen. Er wordt met Telenet ook gepraat over het samensmelten van Exqi Sport en Exqi Cultuur tot één enkele zender waarop sport- en cultuurprogramma’s elkaar zouden afwisselen. “Dat is inderdaad één van de denkpistes”, geeft Exqi-woordvoerder Sven Verresen toe. “Het is geen geheim dat Telenet steeds op zoek is naar manieren om zijn netwerk op het gebied van bandbreedte te optimaliseren. In dat opzicht wordt er over het samenvoegen van onze twee themazenders gepraat.”