Leraren vluchten massaal naar deeltijds werk

© Getty Images/iStockphoto

© BELGAIMAGE

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Meer dan een kwart van de leerkrachten koos er afgelopen schooljaar voor om een tijd niet of deeltijds te werken. Bij de 50-plussers is dat zelfs één op de drie, of bijna vijftien procent meer dan twee jaar eerder.

Jens Vancaeneghem

Vanaf 2 september verandert het systeem van loopbaanonderbreking en moeten ­leraren in ruil voor een vergoeding een geldige reden hebben voor deeltijds verlof. Volgens de vakbonden grijpen leraren daarom nog snel hun kans.

“En volledig terecht”, zegt Marnix Heyndrickx van VSOA Onderwijs. Nu kunnen zij hun loopbaan tot vijf jaar lang deel- of voltijds onderbreken, zonder daar een reden voor te hoeven geven, en kunnen ze toch een vergoeding ontvangen.

Vanaf 2 september gaat dat hele systeem op de schop. In de plaats komt het zorgverlof: enkel voor ouderschap, palliatieve zorgen, medische bijstand of voor het volgen van een opleiding, krijgen leraren nog een uitkering. “Zorg voor zichzelf zit daar jammer genoeg niet bij”, zegt Heyndrickx. Volgens de vakbonden maken leraren daarom nog snel gebruik van het huidige systeem. De bonden verwachten in de aanloop naar 2 september nog fors meer aanvragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen