Direct naar artikelinhoud

Vlaamse regering gaf al 5,7 miljoen aan tv-projecten

De Vlaamse regering gaf sinds halverwege 2009 al 5,7 miljoen euro subsidie aan zenders en productiehuizen om haar beleidsthema's te ondersteunen. Verschillende projecten doen de vraag rijzen of dat geld wel goed besteed wordt. 'De Vlaamse regering verkwanselt geld', meent Bart Tommelein (Open Vld).

De minister die tot nu toe het grootste bedrag uitgaf aan televisieprojecten was minister van Toerisme en Vlaamse Rand Geert Bourgeois (N-VA). Dat blijkt uit antwoorden op de vraag die Vlaams Parlementslid Bart Tommelein (Open Vld) aan alle ministers van de Vlaamse regering stelde. Bourgeois gaf tot nu toe al 1,7 miljoen euro uit, geld dat maar naar twee zenders ging: de VRT en Ringtv. Vanuit zijn bevoegdheid voor toerisme kreeg de openbare omroep 90.750 euro voor de eerste reeks van Tournée générale. Vlaanderen Vakantieland kreeg zowel in 2010 als in 2011 242.000 euro toegeschoven. Het geld komt boven op de dotatie die de VRT krijgt van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a).

Daarnaast gaf Bourgeois al ruim 1,1 miljoen euro aan Ringtv. De regionale zender krijgt dat geld voor de ondertiteling van zijn nieuwsoverzicht in het Engels en het Frans, zodat anderstaligen in de Brusselse randgemeenten het nieuws kunnen volgen. Daarnaast maakt Ringtv met dat geld ook Over de Rand, een wekelijks programma dat het beleid van de Vlaamse regering in de Vlaamse rand toelicht.

Ook N-VA-collega Philippe Muyters trok de voorbije jaren gul de portefeuille open in het kader van zijn bevoegdheid Werk. Muyters gaf al 1,6 miljoen euro uit, geld dat vooral gespendeerd werd aan het maken van spotjes en minireportages voor onder meer de diensten van de VDAB. Zowat alle omroepen konden daarvan profiteren. Nummer drie is minister van Jeugd Pascal Smet. De Vlaamse Mediamaatschappij kreeg in 2009 en 2010 450.000 euro voor het maken van het jongerenjournaal Zoom. VT4 kreeg in 2009 228.000 euro voor het jongerenprogramma JAM. Ook de VRT kan op 200.000 euro steun van Smet rekenen voor Mijn kunst is top, een Ketnetprogramma dat volgende maand start en kinderen wil laten kennismaken met kunst en cultuur.

Twee ministers gaven nog geen geld uit aan tv-projecten: Freya Van den Bossche (sp.a) en Jo Vandeurzen (CD&V). Minister van Media Ingrid Lieten beperkte zich de voorbije jaren tot 106.000 euro voor de VRT, voor een reeks over de ruimtereis van Frank De Winne (13.000 euro) en een schoolproject over De Beagle: in het kielzog van Darwin (93.922 euro). Haar mediaportefeuille wordt niet meegerekend in dit overzicht. Ook minister-president Kris Peeters (CD&V) beperkte zijn uitgaven, maar Tommelein hield nog geen rekening met een groots tv-project dat de ondernemingszin van de Vlamingen moet stimuleren. Peeters trekt daar 2,5 miljoen euro voor uit, geld dat verdeeld wordt over zowat alle Vlaamse zenders.

Weinig resultaat

Veel geld allemaal, zeker omdat sommige projecten bitter weinig resultaat opleveren. Zo gaf Kris Peeters in 2010 net geen 45.000 euro aan TMF voor het organiseren van de wedstrijd 'Wie mag als Vlaams ambassadeur naar de EU-lidstaten?' Peeters noemt de actie een succes en prijst de zeer grote perswaarde, hoewel geen enkele krant er een artikel over schreef. Ook het aantal inschrijvingen - 434 - is geen doorslaand succes. In hetzelfde jaar gaf Peeters 32.795 euro aan Kanaal Z voor 'Stel je vraag aan Europa'. Het project leverde "meer dan honderd interessante vragen" op.

Ook de effectiviteit van de subsidies die Geert Bourgeois aan Ringtv geeft, is onbekend. De regionale zenders geven immers geen kijkcijfers vrij. Bourgeois geeft toe dat het effect "moeilijk meetbaar" is, maar zegt dat het initiatief positief onthaald wordt. Of Stories, een van de kleinere digitale zenders, voldoende return zal kunnen geven voor de 108.300 euro die het krijgt voor een pro-ondernemersprogramma is ook verre van zeker, gezien het geringe bereik van de digitale zender. "Vlaanderen roept altijd dat het alles beter beheert, maar is geen haar beter", meent Bart Tommelein. "Het verkwanselt zelf geld aan projecten die sterk in vraag gesteld kunnen worden."

Tommelein hekelt ook de extra subsidies die de VRT krijgt. "Een cultuurprogramma voor kinderen, een reportagereeks over de ruimtereis, Vlaanderen Vakantieland en Tournée générale..., dat zijn toch allemaal programma's die tot de kernopdracht van de VRT behoren? Maar blijkbaar zijn er bovenop de dotatie en de middelen die hij uit de markt haalt nog vele andere potjes waaruit de openbare omroep geld kan halen."