Direct naar artikelinhoud

Dertig Koerdische jongeren aangehouden na bezetting Antwerps stadhuis

Een dertigtal Koerdische jongeren is gearresteerd nadat ze het Antwerps stadhuis waren binnengedrongen om te protesteren. De Koerdische gemeenschap is gekrenkt door beschuldigingen aan het adres van de Koerdische Arbeiderspartij PKK over een aanval met molotovcocktails op een Turkse vzw in de Seefhoek.

Omstreeks 15 uur arriveerde een protestmars van een dertigtal Koerdische jongeren op de Antwerpse Grote Markt. Ze wilden een petitie overhandigen aan burgemeester Patrick Janssens (sp.a), maar die werd geweigerd omdat de manifestatie noch de overhandiging officieel werd aangevraagd. Daarop drongen de jongeren het gebouw binnen en bezetten ze scanderend de gangen. De politie verrichtte een dertigtal administratieve aanhoudingen en stopte de jongeren in de cel. Na identificatie en onderzoek zouden ze afgelopen nacht vrijgelaten worden.

De spanningen tussen de Koerdische en de Turkse gemeenschap bereikten afgelopen weekend een hoogtepunt toen een Turkse vzw in de Van Kerckhovenstraat in het noorden van Antwerpen door molotovcocktails werd getroffen. Daarbij sneuvelde een raam en een omstander liep lichte snijwonden op tijdens het blussen van de kleine brand. In de straat zijn bloedsporen gevonden van een van de vier gemaskerde daders. Die sporen worden onderzocht door het parket, dat ook over camerabeelden beschikt van de feiten.

De vzw Turks Cultureel Centrum wijst met een beschuldigende vinger naar militanten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). "We noemen niemand in het bijzonder maar we denken dat de aanvallers aangestuurd worden door de terreurorganisatie PKK", zegt voorzitter Bilal Dariyeri. "We willen deze zaak sereen afhandelen en hebben onze jongeren aangemaand om zich rustig te houden." Het parket van Antwerpen wil geen commentaar geven op het lopende onderzoek, "om geen olie op het vuur te gooien", zegt parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt.

Permanent gestresseerd

Ook al noemt Dariyeri geen namen, het Koerdisch cultuurcentrum in dezelfde wijk voelt zich aangesproken. Sinds de aanslag op de Turkse vzw houden Koerdische jongeren permanent de wacht in het cultuurcentrum. "Wij hebben niets mee te maken met die brandbommen", zegt de jonge Viyan Tekin onder het waakzaam oog van een gigantische afbeelding van Abdullah Öcalan, de PKK-leider die sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uitzit. "Er zijn zoveel mogelijke daders, wij krijgen de schuld omdat we Koerden zijn. Wij zijn de PKK niet. Wij strijden enkel op een democratische manier voor de rechten van het Koerdische volk. Sinds de Turkse president heeft gezegd dat hij wraak wil nemen op de Koerden, zijn wij permanent gestresseerd dat ons hier iets kan overkomen. Daarom houden we de wacht."

In Frankrijk, Nederland en Zweden kwam het de voorbije weken al tot hevige confrontaties tussen betogende Koerden en Turken. Ook in Antwerpen betoogden beide gemeenschappen om de situatie in het thuisland aan te klagen. De Turkse staat stuurde twee weken geleden 10.000 soldaten naar de Iraakse grens nadat militanten van de PKK 24 soldaten hadden omgebracht.

De Antwerpse politie houdt beide gemeenschappen nauwlettend in het oog, zegt een woordvoerster.