Direct naar artikelinhoud

Sony maakt PlayStation 3 14 procent goedkoper

Sony doet een flink stuk af van zijn prijs voor de PlayStation 3. De versie met een opslagcapaciteit van 160 gigabyte gaat in de VS van 299 naar 249 dollar en in Europa van 299 naar 249 euro, een verschil van telkens zowat 17 procent. De 320 GB-versie zakt van 349 naar 299 dollar en euro, een daling met 14 procent.

Intussen gingen wereldwijd al meer dan 50 miljoen exemplaren van de PlayStation 3 over de toonbank en begint de verkoop te plafonneren. Dat ligt niet alleen aan zijn aflopende levenscyclus. PlayStation 3 krijgt harde concurrentie te verduren van de Xbox 360 van Microsoft. In de eerste vier maanden van 2011 deed de verkoop 29 procent beter dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Waarnemers zien in de prijsverlagingen een poging om gamers terug te winnen na het fiasco met zijn onlinespelletjesdienst PlayStation Network in april. Hackers gingen toen aan de haal met de persoonlijke gegevens van 77 miljoen gebruikers.

Allicht is er meer aan de hand. Mensen spelen steeds meer spelletjes op Facebook of op hun smartphone. Volgens analisten zullen de smartphone en de tabletcomputer de gamesmarkt grondig wijzigen. Anders dan draagbare consoles bieden zij meer mogelijkheden. Sony speelt in op die trend. Zijn toekomstige draagbare spelconsole Vita zal onder meer Skype bevatten.