Direct naar artikelinhoud

Sony schrapt 60-tal banen in twee Zaventemse vestigingen

De nieuwe hakbijloperatie bij de Japanse elektronica-reus Sony kost in ons land 60 banen. Het nieuws werd bekendgemaakt op een bijzondere ondernemings-raad.

De nieuwe topman van Sony, Kazuo Hirai, kondigde onlangs aan dat binnen de groep wereldwijd 10.000 jobs verdwijnen. De groep sloot het jaar af met een verlies van 6,4 miljard dollar, twee keer meer dan verwacht.

Op een Europese ondernemingsraad werd bekendgemaakt dat een tiende van de bedreigde jobs zich in Europa situeert. De Belgische poot wil zowat 60 banen afbouwen, zo meldt LBC-NVK.

"Het personeel werd vandaag grotendeels ingelicht. Vanaf volgende week volgen de informatie- en consultatierondes in het kader van de wet-Renault", aldus de vakbonden.

De getroffen bedrijven zijn Sony Europe Belgium, waar commerciële en onderzoeksactiviteiten ondergebracht zijn, en Sony Benelux (projectoren), allebei in Zaventem, zegt LBC-NVK-secretaris Annick Druyts. Er werken respectievelijk een 340-tal en een 60-tal mensen. Alles samen werken 450 à 500 mensen voor Sony in België, zo meldt Belga.

De eens zo machtige Japanse elektronicareus houdt nog een beurswaarde over van 19 miljard dollar, terwijl het bedrijf in 2000 nog 120 miljard dollar waard was. Sinds 1999 slankt Sony voortdurend af en daalde het personeelsbestand al met 66.500 tot 168.200 mensen. Daar komen nu 10.000 afdankingen bij.

Sony had het voorbije jaar bakken tegenslag: hackers braken in het PlayStation Network, de sterke yen hypothekeerde de export en in de Londense rellen ging een groot magazijn in de vlammen op.

Maar het probleem ligt ook bij het bedrijf zelf. Sony had alle troeven in de hand om met net zo succesvolle producten als iPod of iPad op de markt te komen. In tegenstelling tot Apple hadden de Japanners hun eigen muziek- en filmafdeling. Er was echter geen cultuur van overleg tussen de ingenieurs in Japan en de flamboyante filmmensen in Californië. Zo gingen veel mogelijkheden verloren.