Direct naar artikelinhoud

Vlaming lijdt onder werk

Voor wie er nog aan twijfelde: de Vlaming heeft meer last van zijn job. Zes op de tien geven aan gelukkig te zijn, maar meer mensen zijn ontevreden over het werk of krijgen er psychische klachten van.

De overheid en werkgevers moeten prioriteit maken van werkbaar werk voor elke medewerker. "Anders stevenen we af op een collectieve kramp", waarschuwt CM-voorzitter Marc Justaert, na het uitbrengen van de geluksbarometer. "Zeker in het kader van het langer werken, dat de federale regering wil doorvoeren, is dit essentieel. Anders krijg je gewoon een verschuiving van de pensioenen naar de arbeidsongeschiktheid."

Dat de werksituatie erop achteruitgaat, blijkt uit de cijfers. Was vorig jaar nog 14 procent van de Vlamingen niet tevreden met zijn job, dan ligt dat aantal nu op 18 procent. De motivatie en het enthousiasme over het werk gaan in dalende lijn, terwijl de psychische klachten door de job toenemen.

Oorzaak van de muizenissen zijn niet de baas of de collega's. Ook de balans tussen werk en privé blijft stabiel. Wel vindt de Vlaming zijn job minder interessant en meer belastend. Bovendien voelt hij zich minder thuis in de organisatie, heeft hij meer schrik om zijn job te verliezen en ziet hij minder positieve mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Daarnaast peilde de Christelijke Mutualiteit ook naar een geluksscore naargelang de professionele toestand. Op een cijfer van 1 tot 7 toonden mensen die arbeidsongeschikt zijn zich het ongelukkigst (3,64), net iets ongelukkiger dan werklozen. Arbeiders gaven aan wel gelukkig te zijn (4,99). In ieder geval gelukkiger dan ambtenaren of bedienden, kaderleden of hoger ambtenaren en zelfstandigen (4,98).

Directieleden tonen zich dan weer het gelukkigst (5,34), gevolgd door mensen uit een vrij beroep en gepensioneerden.