Direct naar artikelinhoud

Vrouwenbeweging voert actie tegen partnergeweld: 'Mannen te vaak vrijuit'

Twee moorden in Gent deze week, waarbij telkens een vrouw het slachtoffer was, hebben Ayfer Kuru erg aangegrepen. De oprichtster van Turkish Lady Gent voert daarom zondag actie tegen partnergeweld. 'Er moet een ander beleid komen.'

Vorige week zondag stak een 23-jarige Turkse man zijn Marokkaanse vriendin neer aan de Sint-Antoniuskaai in Gent. Hij sloeg haar in elkaar, stak haar enkele keren met een mes en gooide haar in het water. Drie dagen later vond opnieuw een ruzie met dodelijke afloop plaats in het Gentse. In de Heilig Hartstraat in Sint-Amandsberg schoot een 36-jarige Turk zijn vrouw dood.

Deze twee incidenten maakten Turkish Lady Gent ongerust over het geweld tegen vrouwen in hun wijken. Ze willen niet lijdzaam toezien, maar actie ondernemen. Zondag komen ze op straat. "Met onze protestactie willen we vrouwen laten inzien dat geweld niet kan, en dat als ze ermee te maken krijgen ze aangifte moeten doen", zegt Ayfer Kuru (40) die de vrouwenorganisatie, met inmiddels 300 leden, in 2011 oprichtte. "Ook willen we een duidelijk signaal geven aan de politie en politici. Door hun beperkte ingrijpen en de huidige wetgeving gaan mannen te vaak vrijuit. De klachten van vrouwen worden nog te vaak niet au sérieux genomen. En dat terwijl het echt veel van hen vergt om een aangifte te doen." Zeker voor Turkse vrouwen, zegt Kuru, die zelf ooit geconfronteerd werd met agressie binnen haar gezin. "Zij weten niet waar ze terecht kunnen of durven ze niets te doen. De Turkse gemeenschap is klein. Heel wat vrouwen zijn bang dat anderen erover zullen horen, en dat hun man daardoor nog agressiever zal worden."

Ook het feit dat er niets gedaan wordt na zo'n klacht, kan niet. "Meer dan 'we zullen uw klacht noteren' en het advies om naar familie of vrienden te gaan komt er niet. Waarom zou je dan nog de moeite doen om naar de politie te stappen? Bemiddeling, gezinsbegeleiding en opvolging van de psychische toestand zijn nodig."

Kuru benadrukt dat ze niet alleen op straat komt voor vrouwen van vreemde origine. "Dit is geen probleem waarmee alleen allochtone vrouwen geconfronteerd worden. Dit belangt alle vrouwen aan. Wereldwijd wordt één op de drie met fysiek geweld geconfronteerd. En dat zijn vrouwen uit alle lagen van de bevolking."

De actie van Turkish Lady Gent vindt zondag plaats van 14 tot 17 uur op de Gentse Vrijdagsmarkt. Er zullen slachtoffers getuigen over geweld en er wordt ook een minuut stilte gehouden.