Direct naar artikelinhoud

VW kan ontsnappen aan Europese boete

Door een lacune in de Europese emissietesten ontsnapt Volkswagen in Europa mogelijk aan een boete. Volgens de topman van VW in Groot-Brittannië bekijkt het bedrijf of de software wel officieel frauduleus is.

Is de sjoemelsoftware waarmee Volkswagen zijn auto's uitrustte frauduleus of niet? Volgens Brits VW-topman Paul Willis bestaat daar twijfel over, zo blijkt uit een brief aan de Britse politica Louise Ellman (Labour). Volkswagen bekijkt volgens Willis nog steeds of de Europese wetgeving de software als fraude beschouwt. Een opmerkelijke wending, zeker omdat Willis in de brief expliciet erkent dat het bedrijf zware fouten gemaakt heeft.

Amnestie voor personeel

Toch zouden gaten in de Europese wetgeving het bedrijf goed uitkomen en een pak geld kunnen besparen. Een groot deel van de elf miljoen wagens die bij het schandaal betrokken zijn, bevinden zich in Europa. Vier jaar geleden al ontdekten Europese regelgevers dat er een lacune zit in de regels die ervoor zorgen dat de uitstoottesten niet effectief zouden gebeuren. Toch werden de test niet aangepast. De Europese Commissie is nog volop onderzoek aan het doen naar de wagens die verkocht werden in Europa en wil geen commentaar geven zolang dat onderzoek bezig is, zo meldt The New York Times.

Tegelijk roept Volkswagen zijn werknemers op om naar voor te treden als klokkenluiders. Personeelsleden die dat doen, krijgen nog tot eind november amnestie. Het Duitse bedrijf zegt volgens persagentschap Reuters naarstig op zoek te zijn naar werknemers die meer informatie hebben over de twee uitstootschandalen - Dieselgate en het CO2-uitstootschandaal - waar het al wekenlang mee worstelt.

Wie zich aanmeldt voor het eind van deze maand, kan niet ontslagen worden voor eventuele fouten en zou eveneens niet geconfronteerd worden met schadeclaims. Of veel werknemers van Volkswagen zich geroepen voelen om op die oproep in te gaan, is uiteraard maar zeer de vraag.