Direct naar artikelinhoud

Santana

Een mythisch optreden op Woodstock, meer dan honderd miljoen verkochte albums en tien Grammy Awards - een van 's werelds grootste gitaarlegendes kun je Carlos Santana wel noemen. En een held ook. De man nadert de zeventig, maar toert toch nog met z'n nieuwste latinogeïnspireerde album Corazón alsof het niets is. Alleen dat al verdient een applausje.

1 juli, Paleis 12, Belgiëplein 1, 1020 Laken. www.paleis12.com.

The

Belgians

Door meesters als de Antwerpse Zes, A.F. Vandevorst en Raf Simons heeft de Belgische mode internationale roem vergaard. Gepast, dus, dat de expo The Belgians de sterren van ons modefirmament in de kijker zet. Eigenzinnige creaties, surrealistische ontwerpen en avant-garde zegevieren, en ook de namen van morgen en de Belgische modescholen worden geëerd. Sowieso een must voor fashionista's, maar eigenlijk gewoon voor iedereen.

5 juni tot 13 september, Bozar,

Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. www.bozar.be.

Tiga live

Zó gewild over de hele wereld is hij dat hij nog nooit eerder België bezocht, die Canadese top-dj Tiga. De man heeft monsterhits als Sunglasses at Night en You Gonna Want Me op zijn palmares staan en mocht al nummers remixen voor grote namen als Depeche Mode of LCD Soundsystem. En alsof dat nog geen garantie is voor een feestje, voegt Het Depot nog twee support acts én twee afterparty acts toe aan de avond. Haal die dansschoenen maar boven!

5 juni, Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven. www.hetdepot.be.

Sugar

De Servische kunstenares Natasa Djurickovic groeide als dochter van twee arbeiders op met de verhalen uit de suikerfabriek. Nu is het witte goedje een van haar belangrijkste inspiratiebronnen en gebruikt ze het om artistiek naakt te schilderen. Duidelijk eentje voor de categorie 'dingen waarvan je niet dacht dat je ze met suiker kon doen'.

Nog tot 30 juni, Suikermuseum,

Grote Markt 4, 3300 Tienen.

toerisme.tienen.be/sugar.

Tout Va Bien op Rock Werchter

Sinds zijn bekroning door Studio Brussel als De Nieuwe Lichting 2013 verovert Jan Wouter van Gestel (22) met Tout Va Bien steeds meer harten. Eerst met zijn ingetogen Ne me quitte pas-cover, nu met zijn kersverse debuutalbum Kepler Star. Kroon op het werk? Een passage op Rock Werchter!

Hoe bereid je je voor op een festival als Werchter?

"We repeteren heel gefocust en denken grondig na over de liveset. Maar dat doen we sowieso. De uitdaging is natuurlijk dat we trouw blijven aan de subtiele sfeer van het album, maar toch iets kunnen brengen dat overeind blijft op een festival. Het is echt koorddansen."

Hoe reageert het publiek tot nu toe op je toer met het nieuwe album?

"Zeer positief. Ik merk dat mensen de band beginnen te kennen. Onlangs vertelden vrienden me na een optreden dat een deel van het publiek meezong - echt de max."

Ben je zelf een festivalfanaat?

"Ik ging wel naar Werchter en Pukkelpop, maar eigenlijk vind ik festivals niet zo aangenaam. Een beetje claustrofobisch, zo met die mensenmassa's overal en nergens een rustig plekje. Gelukkig vind ik op een podium staan voor een mensenmassa niet erg."

Droomde je altijd al van een plekje op de Werchteraffiche?

"Ja, tuurlijk. Het is zeker een mijlpaal, maar het is niet mijn ultieme droom. Meer nummers schrijven, festivals buiten België spelen en samenwerken met andere artiesten, daar droom ik nog meer van."

Samenwerken? Je zou backstage wat mensen kunnen aanklampen!

"Oei, nee, daar ben ik te verlegen voor. Ik vind het superstimulerend en een eer dat ik tussen zulke kleppers mag staan, maar ik zou me niet durven op te dringen backstage. Ik ga wél de sets checken van The War on Drugs, Alt-J, Ben Howard en Oscar And The Wolf."

Wat brengen de komende maanden?

"We spelen nog enkele festivals, maar focussen vooral op een boel clubconcerten in het najaar. Het toeren brengt ook verse inspiratie voor album nummer twee."

Op de affiche van Rock Werchter 2015 staan ook Balthazar, Hozier, Muse, Elbow, Foo Fighters, ...

25 tot 28 juni, Werchter.

www. rockwerchter.be.

Slijk

Wanneer een show zo'n hoge ogen gooit als deze nieuwste van Wouter Deprez, dan móéten er wel extra voorstellingen gegeven worden. Voor Slijk haalt Deprez zijn meesterlijke vertelskills boven, om ons met verhalen van zijn jeugd en grootvader naar de oorlogsjaren te katapulteren. Bijgestaan door een contrabasspeler brengt hij tragiek en gruwel, maar ook verlichting en humor. Snel meepikken is de boodschap.

12 en 13 juni, 30CC Schouwburg,

Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven. www.30cc.be.

Brussels

Film Festival

Brussel mag zich stilaan kronen tot filmfestivalstad van het land. Jaarlijkse kers op de taart is het Brussels Film Festival, waar dit jaar de rijke Europese cinema in de spotlights wordt gezet. Op het programma staan avant-premières en openluchtscreenings van liefst zeventig Europese pareltjes. Bijleren kan er ook, want lezingen, debatten en masterclasses dikken de goedgevulde agenda verder aan. Roll camera, action!

5 tot 12 juni, Flagey,

Belvédèrestraat 27,

1050 Elsene.

www.brusselsfilmfestival.be.

The Chemistry of Love

Single ladies and men, opgelet. De Italiaanse liefdesprofessor Donatella Marazziti weet na jaren onderzoek in haar liefdeslaboratorium perfect hoe onze lichamen reageren op verliefdheid. Die kennis deelt ze in deze interactieve lezing voor singles, om zo uiteindelijk tot handige tips voor beter liefhebben te komen. Of euh, alles om van 't straat te geraken!

6 juni, 3hoog, Mechelsevest 90,

3000 Leuven. Reserveren via groeien@altero.be.

Exclusief duoconcert

Gilberto Gil en

Caetano Veloso

Twee iconen uit de Braziliaanse muziekscene samen op één podium, dat geeft gegarandeerd vonken. Gil en Veloso ontwikkelden in de sixties de muziekstroming tropicalismo, een muzikaal huwelijk van Braziliaanse pop en Beatlesgeïnspireerde rock-'n-roll met een sociaal geëngageerde boodschap. De hechte vrienden zijn samen goed voor 103 albums - echt waar! - en worden als twee van de invloedrijkstee Braziliaanse kunstenaars beschouwd. Een festa brasileira? Claro!

29 juni, Vorst Nationaal, V. Rousseaulaan 208, 1190 Vorst. www.vorst-nationaal.be.

3 x familiefestival

Omdat het al volop naar vakantie ruikt en de zon - in het beste geval - voltijds aanwezig is: drie bruisende festivals voor het hele gezin.

Zomer-

prikkels

Kruidenhapjes bereiden, lippenbalsem maken, creatief dagboekschrijven, insectenhotels bouwen - je kan het zo gek niet bedenken of Zomerprikkels organiseert er een workshop voor. Educatieve fun voor jong én oud.

14 juni, GC de Boesdaalhoeve,

Toekomstlaan 32B,

1640 Sint-Genesius-Rode.

www.archeduc.be/zomerprikkels.

Tournee General

Een festival met voor elk wat wils? Met een boekenmarkt, zandkastelen en animatie voor de jonge zieltjes en eetstandjes en een sfeerterras voor de ietwat oudere zielen komt iedereen hier aan zijn trekken. Ondertussen verrast Brussels talent als Ik en den Theo op het jeugdpodium en Belgisch talent à la Kenji Minogue op het hoofdpodium. So much to do in so little time!

27 juni, Dapperheidsplein,

1070 Anderlecht.

www.tourneegeneral.be.

Plazey

Een parkcafé en openluchtfilm, creatieve en sportieve workshops en wervelende concerten toveren het Elisabethpark om tot een familievriendelijk feestwalhalla. Een resem ontspannende activiteiten in een gezellige groene omgeving: klinkt als een ideale manier om een juniweekend te vullen, toch?

24 tot 28 juni, Elisabethpark,

1081 Koekelberg. www.plazey.be.

Discover the

Undiscovered

Tour & Taxis goes flowerpower. De Belgische kunstenaar Daniël Ost verwierf wereldfaam met zijn bloemensculpturen voor koningshuizen over de hele wereld, zijn Garden of Madness in het Tomorrowland-vipdorp, en events in Europa, Amerika en Azië. Nu zet hij eindelijk ook eens zijn indrukwekkende bloemetjes buiten - of ja, eigenlijk binnen - in ons eigenste Brussel.

6 en 7 juni, Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel. www.discoverost.be.

SuperVlieg

SuperMouche

Omdat ook de jongste zieltjes barsten van creativiteit. En omdat dat héél erg aangemoedigd mag worden. Dit kinderkunstenfestival verrast ketjes van 0 tot 12 jaar met liefst zestig activiteiten en voorstellingen uit alle kunstendisciplines. Met een heuvelachtig Brussels park als inspirerende setting, en oog voor toegankelijkheid en duurzaamheid - denk kringloopmateriaal en een fairtradebar - zijn alle ingrediënten aanwezig voor een magische dag.

14 juni, Park van Vorst, 1190 Vorst. www.supervliegsupermouche.be.

Grote Liefde

Valentijn is allang voorbij, maar liefde is een verhaal van alle tijden. Daarom brengen Marleen Merckx en Bert Cosemans - bij Thuis-kijkers rinkelt vast een belletje - het relaas van een gehuwd koppel op de planken. Pittig en humoristisch, maar vooral superherkenbaar.

6 juni, Zaal Pax, Brouwerijstraat 6,

1910 Kampenhout. www.paljas.be.

Fête de la musique

Je weet wat ze zeggen over de start van de zomer. Die móét gevierd worden met dansen en muziek. Veel muziek. Het Fête de la musique zorgt voor een feest met een honderdtal gratis concerten en muzikale activiteiten in de straten van de hoofdstad. Ga muzikale markten en opkomend talent ontdekken, en bouw grootse feestjes op Brussels kleurrijkste hotspots. Good vibes gegarandeerd!

19 tot 21 juni, overal in Brussel.

www.fetedelamusique.be.

Liedekerkse

braderiefeesten

Al jaren trakteert Liedekerke zijn inwoners op een groot feest als de zomervakantie in zicht is. Denk leuke kraampjes, rommelmarkten en lekker eten, maar ook straattheater en livemuziek. Sowieso het perfecte recept voor een grote portie vakantiegevoel.

13 en 14 juni, Stationsstraat,

1770 Liedekerke.

Kobe Desramaults goes Bioweek

"Vandaag is lokaal koken pure logica"

'Met bio investeer ik in de toekomst', is dit jaar de slagzin van de Bioweek. Ook Kobe Desramaults, sterrenchef van de restaurants In De Wulf, De Vitrine en De Superette, hecht belang aan eerlijke en authentieke producten. Klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk in zo'n sterrenkeuken?

"Zeven jaar geleden besliste ik om volledig voor lokale producten te gaan om de plaatselijke landbouw te stimuleren. In het begin zorgde dat voor veel vraagtekens. Plots mocht ik geen olijfolie of citroenen meer gebruiken. Al snel kwamen raapzaadolie uit Brussel en zelfgemaakte azijn in de plaats. Zo ontdekte ik dat enkel koken met lokale producten me niet beperkt, maar juist mogelijkheden biedt. Vandaag is die werkwijze pure logica geworden voor mijn team en mezelf. Mocht er nu plots een citroen in de keuken liggen, dan ben ik er zeker van dat het keukenpersoneel raar zou opkijken." (lacht)

Steun je vanuit die filosofie een initiatief als de Bioweek?

"Ik sta volledig achter duurzaam eten dat pesticide- en herbicidevrij is, dat klopt! En laat dat nu net een belangrijk aspect van de biogedachte zijn. Ik stel me soms vragen bij al die biolabels omdat ik nooit weet wat zo'n label exact wil zeggen."

Hoe komt het dat je zo bewust met eten bezig bent?

"Ik ben begaan met wat we aan onze gasten serveren, met de kwaliteit van eten én met de levenskwaliteit van de boeren. Daarvoor moeten er keuzes gemaakt worden, Vlaamse rassen in stand houden bijvoorbeeld. Maar er moeten ook alternatieven komen om gezondere landbouw mogelijk te maken. Het heeft geen zin om de conventionele landbouw met de vinger te wijzen."

Heb je als chef-kok een voorbeeldfunctie als het gaat over eerlijke voeding?

"Ik zie mezelf eerder als een medium dan als een voorbeeld. Ik kan communiceren tussen de producent en de consument. Als chef-kok krijg je meer media-aandacht, die wil ik gebruiken om de consument bewuster te maken van wat hij eet."

Bioweek, van 6 tot 14 juni. Check de activiteiten in je buurt op www.bioweek.be.