Direct naar artikelinhoud

Daar is de Waaslandwolf opnieuw

Op de website waarnemingen.be heeft iemand gemeld dat hij zaterdag een wolf spotte in Oost-Vlaanderen. Navraag leert meer over de plaats van het gebeuren: de bossen van De Klinge bij Sint-Gillis-Waas. Opnieuw een wolf in het Waasland? Natuurpunt is voorzichtig, maar zegt dat het kan.

Vogel, zoogdier of een ander beest gespot? Dierenliefhebbers kunnen het melden op waarnemingen.be. Sinds zaterdag staat er een zeldzame waarneming bovenaan de lijst: Wolf (Canis Lupus). Gezien op 19 november 2011 in Oost-Vlaanderen. Natuurpunt, dat betrokken is bij de verwerking van de gegevens op de website, vroeg meer uitleg aan de persoon die de melding deed. "Voorlopig zonder resultaat", zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. "We zijn dus voorzichtig." De spotter van dienst is volgens Vanreusel iemand die nooit eerder een waarneming meldde. "En dan onmiddellijk een wolf? Dat zou straf zijn." Toch zegt Vanreusel dat hij niets uitsluit. "Want het kan. De melder spotte de wolf naar eigen zeggen in De Klinge, dicht met de Nederlandse grens. Dat komt overeen met recente meldingen net over de grens in Nederland."

Remi Audenaert (CD&V), de burgemeester van Sint-Gillis-Waas, viel gisteren uit de lucht. "Een wolf? Dat is nieuws voor mij. Maar in De Klinge hebben we natuurlijk enkele mooie bosgebieden." Toch wil de burgemeester niet te hard van stapel lopen. "We zijn best voorzichtig. Begin de jaren 2000 stond de regio ook op zijn kop voor de Waaslandwolf. Bij mijn weten heeft niemand dat beest ooit écht gezien."