Direct naar artikelinhoud

Groen algentapijt overspoelt stranden van Chinese badstad

Badgasten in China hebben deze zomer meer dan ooit last van een zondvloed van algen. In de populaire badplaats Qingdao hebben de autoriteiten bulldozers ingezet om de groene massa van het strand te verwijderen. Maar het blijft vechten tegen de bierkaai.

Het algentapijt in de Chinese kustwateren bedekt nu al bijna dertigduizend vierkante kilometer, twee keer zoveel als bij de vorige algenpiek van 2008. De uitbundige groei is volgens milieudeskundigen het gevolg van de overmatige lozing van fosfaten en nitraten. Deze voedingsrijke stoffen stimuleren de groei van een bepaald soort algen.

De algen zijn niet giftig voor mens en dier, maar ze veroorzaken wel een ernstige verstoring van het maritieme ecosysteem. Het drijvende tapijt blokkeert het zonlicht in het water en onttrekt zuurstof aan de zee, waardoor het leven onder water verstikt raakt.

Sommige zeebiologen vermoeden dat de groene vloed in de hand wordt gewerkt door de grootschalige kweek van zeewier op vlotten in zee. Dit is in de afgelopen jaren in China een grote industrie geworden.

Volgens algenonderzoeker Brenda Parker van de Universiteit van Cambridge is de algenwoekering echter vooral het gevolg van onbehandelde afvalstoffen die door de Chinese landbouw, industrie en riolen worden geloosd op de rivieren die naar zee stromen. Ook in Europa zijn dergelijke verschijnselen de afgelopen jaren hier en daar waargenomen, maar nooit op een schaal als in China.

De Chinese landbouw en industrie hebben de naam tot de meest vervuilende ter wereld te behoren, ondanks inspanningen van de regering in de jongste jaren om het milieu schoner te maken. Zo worden er meer en meer waterzuiveringsinstallaties gebouwd bij Chinese steden om de voorheen gebruikelijke rechtstreekse lozing van rioolwater in rivieren, meren en zee te verminderen.

De zware vervuiling van de Chinese kustwateren heeft er al toe geleid dat de kustvisserij op tal van plaatsen zware klappen heeft gekregen, omdat er bijna geen vis en schaaldieren meer in het water weten te overleven. De Chinese vissersvloot, de grootste ter wereld, zoekt daarom steeds meer de wateren verder van de kust op. Dit leidt tot conflicten met maritieme buurlanden als Vietnam en Japan over de zeggenschap over visrijke gronden aan de westrand van de Stille Oceaan.

In de omgeving van Qingdao, een miljoenenstad aan de oostkust van China, hebben de autoriteiten al ruim tweehonderd boten en enkele duizenden schoonmakers gemobiliseerd in een poging de stranden van de stad te bevrijden van de groene plaag. Er waren voor het begin van de zomer al stalen netten met een lengte van twintig kilometer in zee aangebracht, om de populaire stranden te beschermen. Toeristen die naar het strand gaan zijn inmiddels gewend geraakt aan de algenoverlast, die voor het eerst opdook in de zomer van 2008.

De duizenden tonnen die van het strand worden geschept worden grotendeels weer verwerkt tot meststoffen voor de landbouw en grondstoffen voor de voedingsindustrie.