Direct naar artikelinhoud

Giro: twee keer Visconti in drie dagen

Giovanni Visconti heeft zijn tweede Girorit in drie dagen gewonnen. Mark Cavendish moest lossen op de laatste helling. Hij dreigt zo zijn rode puntentrui kwijt te raken.

Giovanni Visconti was de gelukkigste in Vicenza. Na zijn mooie overwinning op de Galibier was de Italiaan voor de tweede maal in drie ritten aan het feest. Met een snedige demarrage op de slothelling snelde hij weg uit het peloton om vervolgens nog bijna twintig kilometer alleen voorop te rijden.

"Ongelooflijk", sprak hij met trillende stem. "Ongelooflijk wat mentale kracht met een lichaam doet." Eind vorig jaar werd de drievoudige ex-kampioen van Italië nog voor drie maanden geschorst omdat hij contact had gehad met dopingarts Michele Ferrari.

Voor Movistar kan de pret niet op: de Spaanse ploeg pakt drie op drie, want Intxausti won dinsdag.

Voor Mark Cavendish verliep de rit niet zoals gepland. 'Cav' had gehoopt vijf vingers in de lucht te kunnen steken. Maar de helling in de slotfase was te lang en te steil voor de sprinter van Omega Pharma-QuickStep.

Hij kwam uiteindelijk niet verder dan de 49ste stek. Daar waar Cavendish gehoopt had om de 25 punten voor ritwinst aan zijn voorlopig totaal toe te voegen, moest hij zich uiteindelijk tevreden stellen met vier extra eenheden, veroverd bij twee tussenspurten. De ex-wereldkampioen was al vier keer de snelste in deze Giro en leidt nog steeds met 113 punten. Maar dat zijn er slechts vier meer dan Cadel Evans, gisteren tiende.

Evans voor rood

De Australiër wordt meteen de grootste concurrent van Cavendish. Met de klimtijdrit vandaag en twee bergritten door de Italiaanse Alpen is het uitgesloten dat de spurter in punten zal grossieren. Evans daarentegen zal de volgende dagen wellicht wel een pak punten scoren. De 'Manx Express' heeft dan enkel nog de slotrit in Brescia om zijn totaal aan te dikken.

Gisteren mocht Cavendish voor de elfde keer op het podium om de rode trui in ontvangst te nemen. Hij stond er echter niet met zijn gebruikelijke glimlach. De kans dat hij zondag het puntenklassement wint, is een stuk kleiner geworden.

1. Giovanni Visconti (Ita) 5u15:34

2. R. Navardauskas (Lit) +0:19

3. Luka Mezgec (Sln)

4. Filippo Pozzato (Ita)

5. Danilo Hondo (Dui)

1. Vincenzo Nibali (Ita) 73u11:29

2. Cadel Evans (Aus) +1:26

3. Rigoberto Urán (Col) +2:46

4. Michele Scarponi (Ita)

+3:53

5. P. Niemec (Pol) +4:13